ΚΟΙΝΩΝΙΑ
0

Με οργανωμένες αποστολές 278 πρόσφυγες από τη Χίο στον Πειραιά

Με οργανωμένες αποστολές 278 πρόσφυγες από τη Χίο στον Πειραιά

Διακόσιοι είκοσι οκτώ πρόσφυγες αναχώρησαν από τη Χίο για τον Πειραιά το βράδυ της Τετάρτης, 6 Δεκεμβρίου 2017, με οργανωμένη αποστολή της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Είχε προηγηθεί άλλη μία αποστολή πενήντα προσφύγων το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ήτοι συνολικά αυτές τις δύο ημέρες αναχώρησαν 278 άτομα.

Οι αποστολές αυτές, που περιελάμβαναν κυρίως ευάλωτες ομάδες, εντάσσονται στο πλαίσιο αποσυμφόρησης του νησιού από τον υπερβάλλοντα για τις δυνατότητες των δομών φιλοξενίας, κυρίως της ΒΙΑΛ, αριθμό προσφύγων.

Οι πρόσφυγες που αναχώρησαν από τη Χίο θα κατευθυνθούν από την ύπατη αρμοστεία σε οργανωμένες δομές και άλλους χώρους φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας.

Ανακοίνωση της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τις μεταφορές

Από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση για τις μεταφορές προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα:

«Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, βοήθησε χθες 258 αιτούντες άσυλο να μεταφερθούν από τη Χίο σε κέντρα φιλοξενίας που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων 224 για το λιμάνι του Πειραιά και 34 για την Καβάλα. Οι μεταφορές των αιτούντων άσυλο που εξουσιοδοτήθηκαν από τις αρχές  με σκοπό τη μετακίνηση στην ενδοχώρα  είναι μέρος των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο να διευκολύνουν την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Από τον Ιούνιο του 2016, η ύπατη αρμοστεία έχει βοηθήσει περίπου 18.000 αιτούντες άσυλο να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα από τα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων 4.796 ατόμων από τη Χίο.

Αυτήν την εβδομάδα, η ύπατη αρμοστεία από κοινού με τις ελληνικές αρχές, διευκόλυνε τρεις μεταφορές, 258 ατόμων μέσω ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας στην ενδοχώρα και 27 στο πρόγραμμα φιλοξενίας της για ευάλωτους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες.

Η ύπατη αρμοστεία διαχειρίζεται περίπου 19.000 θέσεις υπό το πρόγραμμα στέγασης, κυρίως σε διαμερίσματα, περιλαμβάνοντας 1100 στα ελληνικά νησιά και πρόκειται να το επιμηκύνει περιλαμβάνοντας 22.000 θέσεις μέχρι το τέλος του 2017. Στη Χίο, η ύπατη αρμοστεία παρέχει 240 θέσεις για ευάλωτους αιτούντες άσυλο σε διαμερίσματα μέσω της οργάνωσης ΑΡΣΙΣ.

Αυτό το χρόνο, περίπου 27.800 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 6.400 στη Χίο. Πάνω από το 70% των αφίξεων μέσω θαλάσσης ήταν Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί, ενώ το 37% ήταν παιδιά».

 

Μοιραστείτε το:
  • rss