Με ρυθμούς χελώνας «πράσινη μετάβαση» και «ψηφιακός μετασχηματισμός ΜΜΕ

Κυριολεκτικά σέρνονται οι διαδικασίες των επενδυτικών σχεδίων για τις δράσεις «Πράσινη μετάβαση» και «Ψηφιακός μετασχηματισμός ΜΜΕ», καταγγέλλει το Επιμελητήριο Χίου, επισημαίνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας αρνητικής διάθεσης σε επιχειρηματίες για εμπλοκή τους σε σε χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων.

Ειδικότερα, στην επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα, το Επιμελητήριο Χίου σημειώνει τα εξής:

Τον Μάρτιο του 2023 προκηρύχθηκαν οι δέσμες δράσεων με την ονομασία «Πράσινη μετάβαση» καθώς και «Ψηφιακός μετασχηματισμός ΜΜΕ», με βασικό στόχο την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε αυτές να καταστούν ψηφιακά ωριμότερες, αλλά και περιβαλλοντικά πιο ευαίσθητες.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων απεδείχθη ιδιαίτερα μακρά, το πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣΚΕ) δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υποβολή αιτημάτων ελέγχου από τους επενδυτές, έχουν ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα όσους αποφάσισαν να υποβάλουν επενδυτικά σχέδια στις εν λόγω δράσεις, καθώς δεν μπορούν να λάβουν την αναλογούσα επιχορήγηση για τις δαπάνες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει.

Τούτο, όπως αντιλαμβάνεστε, έχει πολλαπλές βλαπτικές συνέπειες:

  • Επενδυτικά σχέδια πολλών εκατομμυρίων ευρώ έχουν «παγώσει» με αποτέλεσμα να μην κινείται η αγορά (προμηθευτές, κατασκευαστές, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.ά.).
  • Οι επιχειρήσεις χάνουν το όποιο συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς – ιδιαίτερα στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα – ο χρόνος έχει «άλλη διάσταση» και η τεχνολογία αιχμής αλλάζει ταχύτατα.
  • Δημιουργείται μία αρνητική διάθεση των μικρομεσαίων να «εμπλακούν» σε διαδικασία υποβολής επενδυτικών σχεδίων σε χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων.