Με στοιχεία η Συμπαράταξη Πολιτών για εξυπηρετήσεις Μουτζούρη σε φίλους και φίλους φίλων

Επανέρχεται η Συμπαράταξη Πολιτών Βορείου Αιγαίου για τις κατηγορίες που έχει διατυπώσει κατά της περιφερειακής αρχής σε ό,τι αφορά την διαχείριση των πόρων της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την κατεύθυνσή τους σε γνωστούς και φίλους, αλλά και φίλους φίλων, όπως σημειώνει σε νέα, σημερινή – Δευτέρα 9 Μαΐου 2022, ανακοίνωσή της, η οποία έχει ως εξής:

Ενοχλήθηκε ο κ. Μουτζούρης από το προηγούμενο δημοσίευμα μας, αλλά δεν απάντησε επί της ουσίας.

Η ‘’διένεξη’’ της Συμπαράταξης Πολιτών με τον κ. Μουτζούρη δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα αλλά είναι πολιτική αντιπαράθεση και αφορά τη λειτουργία της περιφέρειας για το κοινό όφελος. Αυτό που πολεμάμε ως παράταξη είναι η πελατειακή νοοτροπία, ο νεποτισμός, η διαπλοκή, ο αυταρχισμός σε συνδυασμό με την δουλοπρέπεια προς την κεντρική εξουσία ως αρχές για την διακυβέρνηση στην αυτοδιοίκηση από όποια πρόσωπα (σημερινά και χθεσινά) και αν προέρχεται. Άλλωστε, τα συσσωρευμένα προβλήματα της περιφέρειας ξεπερνούν την θητεία της παρούσας περιφερειακής αρχής. Για μας η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, η δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών, η διαφάνεια, το κράτος δικαίου και η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία μιας προοδευτικής αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης.

Για τον λόγο αυτό επανερχόμαστε με ακόμη περισσότερη τεκμηρίωση, την οποία απευθύνουμε και προς τους τουριστικούς και λοιπούς επιχειρηματίες του Βορείου Αιγαίου, αλλά και προς τους κατοίκους των νησιών μας.

Μερικές από τις πλέον προβεβλημένες δράσεις τουριστικής προβολής που υλοποίησε η περιφερειακή αρχή Μουτζούρη την περίοδο 2020-2022 είναι οι ακόλουθες:

 • Συμβάσεις για προβολή της περιφέρειας στα κεντρικά ΜΜΕ σε στενό του συνεργάτη ύψους που κυμαίνεται από 11.000 μέχρι 15.000 ευρώ ανάλογα με τη χρονιά.
 • Ενημέρωση ιστοσελίδας τουρισμού επίσης σε στενό συνεργάτη ύψους 14.976 ευρώ.
 • Χρηματοδότηση 45.000 ευρώ παραγωγής διαφημιστικών ταινιών, για ορισμένα μόνο από τα νησιά μας, που ‘’αναδείχνει’’ τους τουριστικούς προορισμούς  με λογικές άλλων δεκαετιών, μακριά από τις σύγχρονες τάσεις για προβολή και ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
 • Επέλεξε να προβάλει ο ίδιος ο περιφερειάρχης τα νησιά της περιφέρειας στο συνέδριο τουρισμού «ChooseGreece 2022», αναλαμβάνοντας προσωπικά την προβολή των νησιών μακριά από κάθε σχεδιασμό marketing με δηλώσεις τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε στο https://www.youtube.com/watch?v=mcEosxgCcS8.
 • Συνέδραμε την κα Ντενίση στην παραγωγή της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη» με 64.938 ευρώ, επίσημα, παρά την αμφιλεγόμενη πορεία της ταινίας, εκτιμούμε ως θετική την συμμετοχή της περιφέρειας;
 • Διοργάνωσε «αγώνες πλαγιολίσθησης αυτοκινήτων» κόστους 17.000 ευρώ. Τι αποκόμισε το νησί στο οποίο διενεργήθηκαν; Θα επαναληφθεί;
 • Οργάνωσε αποβάσεις δημοσιογράφων, ηθοποιών, σεφ και άλλων influencers μόνο στη Χίο, κόστους 25.000 έως 45.000 ευρώ η κάθε μία ανάλογα με τη χρονιά.
 • Επέλεξε την προβολή του ενός νησιού της περιφέρειας στο άλλο ύψους 180.000 ευρώ το χρόνο! Ενώ είναι γνωστή η δυσκολία μετακίνησης και πρόσβασης από το ένα νησί της περιφέρειας στο άλλο, λόγω έλλειψης συχνών και απευθείας ακτοπλοϊκών συνδέσεων.
 • Τέσσερις συμβάσεις έργου για παροχή υπηρεσιών συμβούλου τουριστικής ανάπτυξης, δημοσιότητας και δημοσίων σχέσεων ύψους 80.000 ευρώ περίπου με άγνωστο έργο, ενώ όπως προκύπτει από την πολυφωνία και τις άκαιρες παρεμβάσεις η παρουσία τους κρίνεται όσο ποτέ αναγκαία.

Αυτές οι δαπάνες, που εγκρίνονται από την οικονομική επιτροπή της περιφέρειας και δημοσιεύονται στον ετήσιο απολογισμό της διεύθυνσης τουρισμού, θεωρούνται νόμιμες αφού τα παραδοτέα τους παραλαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και εξοφλούνται τα σχετικά τιμολόγια. Τίθεται το ερώτημα: Οι υπηρεσιακοί έχουν υπογράψει τις αποφάσεις αυτές σε όλες τις περιπτώσεις; Ποιος ουσιαστικά διαχειρίζεται τα χρήματα; Τηρούνται οι διαδικασίες διαφάνειας – πραγματικής και όχι κατ΄ επίφαση – στην επιλογή των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων π.χ. για τη φιλοξενία, εισιτήρια κ.λπ. σχετικές δαπάνες;

Μετά από αυτόν τον καταιγισμό τουριστικής προβολής, ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού κ. Νύκτας δήλωσε πρόσφατα στα ΜΜΕ ότι στο επόμενο διάστημα η ΠΒΑ θα προχωρήσει σε δύο δράσεις εναλλακτικής τουριστικής προβολής:

 • Καλλιστεία σκύλων
 • Φεστιβάλ μεσαιωνικών χωριών.

Το περιεχόμενο και κυρίως το κόστος των εκδηλώσεων αυτών θα γίνει δημόσια γνωστό προσεχώς, ενώ οι γνωρίζοντες ήδη «χαμογελούν».

Τέσσερα είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που θέτουμε προς όλες και όλους:

 • Είναι ηθικό να χρηματοδοτείς φίλους και φίλους φίλων;
 • Είναι αποτελεσματική αυτή η «τουριστική προβολή»;
 • Ποιος αποφασίζει για τις δράσεις; Προφανώς, κανένα συλλογικό όργανο, αφού ούτε περιφερειακή επιτροπή τουρισμού υπάρχει, ούτε στο περιφερειακό συμβούλιο έρχονται. Η απόφαση της οικονομικής επιτροπής είναι απλά διαδικαστική, αφού η πλειοψηφία είναι δεδομένη.
 • Μπορεί η Π.Β. Αιγαίου να χρηματοδοτεί δράσεις επειδή της προτείνονται και όχι επειδή η ίδια τις σχεδιάζει;

Οι τουριστικοί και λοιποί επιχειρηματίες αλλά και οι κάτοικοι των νησιών δεν μπορούν να πουν πια ότι δεν ήξεραν.

Η Συμπαράταξη Πολιτών αναλαμβάνει την ευθύνη των συκοφαντιών, όπως χαρακτήρισε ο κ. περιφερειάρχης το προηγούμενο δημοσίευμά μας. Όμως, η Συμπαράταξη Πολιτών πολιτεύεται με την αρχή ότι η πολιτική πρέπει να ασκείται από τους θεσμούς και να είναι αποτελεσματική για τους πολίτες. Ειδικά σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της τουριστικής πολιτικής ποια είναι η αξιολόγηση; Σε αυτό καλείται να απαντήσει ο κ. περιφερειάρχης.

Υ.Γ. Καλοδεχούμενος ο εθελοντισμός και η προσφορά, εφόσον δεν υποκαθιστά τους θεσμικούς ρόλους που ως γνωστόν  δεν  μεταβιβάζονται, ούτε κληρονομούνται, έστω  και κατ’ αγχιστείαν. Αντίθετα, απαιτούν προσεγγίσεις με σεβασμό και όχι καθ΄ υπέρβαση των θεσμών.

Σχόλια