Με συγκέντρωση και πορεία ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου

Πιο επίκαιρα από ποτέ τα συνθήματα του πολυτεχνείου, “Ψωμί, παιδεία ελευθερία” και η ΑΔΕΔΥ σε κάλεσμα που απευθύνει στα μέλη της, προτρέπει σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις εορτασμού στη συγκέντρωση έξω από το πανεπιστήμιο και στην πορεία, στις 17.30 της Πέμπτης 17 Νοεμβρίου 2022.

ΝΤ ΑΔΕΔΥ:Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή

“Δίνουμε συνέχεια στον αγώνα, τιμάμε τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, τα επίκαιρα όσο ποτέ συνθήματα στις πύλες του Πολυτεχνείου «έξω οι ΗΠΑ» – «έξω το ΝΑΤΟ». Χαιρετίζουμε την 49η επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείο, του Νοέμβρη του 1973. Καλούμε τα Σωματεία στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα στο νησί μας να συμμετέχουν δυναμικά στη φετινή συγκέντρωση και πορεία στο Πανεπιστήμιο στις 17:30.

Ο αντιδικτατορικός αγώνας αφήνει σπουδαία παρακαταθήκη, με κορύφωση την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στην ανοιχτή, φασιστική, αμερικανοΝΑΤΟική, απριλιανή δικτατορία. Όταν ο λαός το αποφασίσει, έχει τη δύναμη να τα βάλει με «θεούς και δαίμονες». Η συνεπής- αλύγιστη στάση των χιλιάδων εργαζομένων, νέων, γυναικών στις εξορίες, στα μπουντρούμια των φυλακών και στα βασανιστήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, παραμένουν οδηγός και έμπνευση για τον δικό μας σημερινό, καθημερινό βηματισμό.

Οι πρόσφατοι αγώνες του φοιτητικού κινήματος ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την αυταρχική επιβολή της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, τη κατάργησης του Ασύλου και τη βία από την Κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλοι οι αγώνες των φοιτητών μας στις μέρες μας, μας γεμίζουν δύναμη και ελπίδα !!

Η απεργία στις 9 Νοέμβρη απέδειξε ότι ο λαός μπορεί να έρθει στο προσκήνιο. Η συγκλονιστική συμμετοχή των εργαζομένων σε όλη τη χώρα και η μαζική – δυναμική συμμετοχή στη Χίο, δείχνει το δρόμο της σύγκρουσης με τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κυβέρνηση, στον διεκδικητικό αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, για συλλογικές συμβάσεις, για φτηνό ρεύμα και τρόφιμα.

Οι αγώνες για το προσφυγικό και την υγεία στο νησί δείχνουν τη δύναμή μας. Το ίδιο και οι αγωνιστικές απαντήσεις στα διάφορα κυβερνητικά σχέδια στο δημόσιο όπως στην προσπάθεια διάλυσης των σωματείων με ηλεκτρονικές εκλογές, απέναντι στην αντιδραστική αξιολόγηση. Συνεχίζουμε μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που μέσα από τα Σωματεία τους συμμετέχουν μαζικά στους εργατικούς- λαϊκούς αγώνες, στις απεργίες και τις απεργιακές συγκεντρώσεις, ενάντια στο κύμα ακρίβειας που πνίγει το λαϊκό εισόδημα, που διεκδικούν αυξήσεις στου μισθούς, ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Δεν διαλέγουμε στρατοπέδου ληστών!

Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που γράφτηκαν στις πύλες του Πολυτεχνείου και το σύνθημα «ψωμί – παιδεία – ελευθερία» που ηχούσε στους δρόμους και τους χώρους δουλειάς την περίοδο της χούντας παραμένουν επίκαιρα, προσαρμοσμένα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που ζει ο εργαζόμενος λαός.

Το «Πολυτεχνείο» μας καλεί να μείνουμε ανυπότακτοι, να διαδηλώσουμε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις στην Ουκρανία, απέναντι στα ιμπεριαλιστικά μπλοκ που ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ-Ρωσία που δολοφονούν αμάχους, σπέρνουν προσφυγιά και σκορπούν φτώχεια και πείνα σε πολλές γωνιές του πλανήτη.

Αποκτάει ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα το αίτημα για απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και από τον πόλεμο που εξελίσσεται αμείωτα με εξάρσεις και υφέσεις, να σταματήσει η παροχή «γη και ύδωρ» στους εκμεταλλευτές μας και στις πολεμικές μηχανές τους, που μετατρέπουν τις υποδομές της χώρας, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια σε “ορμητήρια πολέμου” αλλά και πιθανούς “στόχους”. Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις. Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Να μη εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο, στη Σούδα και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.

Όσοι μιλούν σήμερα για βαρυχειμωνιές, για να εξασφαλίσουν την άνοιξη των κερδών τους, λογαριάζουν χωρίς τον βασικό παραγωγό του πλούτου, χωρίς τα εκατομμύρια των εργατών στη χώρα μας και σε όλον τον κόσμο. Χωρίς την εργασία, τον ιδρώτα και το μυαλό τους, τίποτα δε προχωρά προς τα εμπρός, τίποτα δε θα λειτουργούσε, τίποτα δε θα βρισκόταν σε κίνηση.

Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα, με καλάθια της ντροπής, Voucher και Pass, με επιδόματα-κοροϊδίας των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν δεχόμαστε να πληρώνουμε τον λογαριασμό της ενέργειας από τις πράσινες μπίζνες τους που ονομάζουν «πράσινη ανάπτυξη» για να κρύψουν την τεράστια κερδοφορία που τους αποφέρει η αξιοποίηση των κεφαλαίων που επενδύονται. Δεν δεχόμαστε να πληρώνουμε τις κρίσεις τους, την ανάπτυξη τους, τους πολέμους τους.

Σήμερα απέναντι σε ένα σύστημα που σαπίζει και δείχνει με τραγικό τρόπο τα απάνθρωπα όριά του, παρά τα απίστευτα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα που πληθαίνουν γύρω μας, απέναντι στην πολιτική που σπέρνει πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, μοναδική διέξοδος είναι ο συνεχής και συνεπής ταξικός αγώνας αντίστασης και αντεπίθεσης, η οργάνωση μας, η διεκδικητική πάλη σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Είναι ο αγώνας που θα στοχεύει, τους επιχειρηματικούς ομίλους και το πολιτικό προσωπικό τους, που μαυρίζουν τη ζωή μας για τα συμφέροντά τους, ο αγώνας δηλαδή για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Έτσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς της αντιδικτατορικής πάλης και τους αγώνες τους.

Συνεχίζουμε με συμμετοχή σε συγκέντρωση και πορεία

στις 17 Νοέμβρη στην είσοδο του Πανεπιστημίου στις 17:30

Σωματείο εμποροϋπαλλήλων Χίου: Μπαίνουμε μπροστά καθορίζοντας μόνοι το μέλλον μας

Τιμάμε την 49η επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείο, του Νοέμβρη του 1973. Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση έξω από το Πανεπιστήμιο από την πλευρά του ΕΠΑΛ (οδός Μιχάλων) στις 17 Νοεμβρίου 2022 στις 17:30.

          Οι αγώνες χιλιάδων εργαζόμενων, νέων, γυναικών στις εξορίες και στις φυλακές, την περίοδο της φασιστικής, αμερικανοΝΑΤΟικής, απριλιανής δικτατορίας, φωτίζουν το δρόμο μας για το αύριο. Γίνονται έμπνευση για τους δικούς μας μεγάλους αγώνες και μάχες που έχουμε μπροστά μας. Δεν συμβιβαζόμαστε με ψίχουλα. Δεν δεχόμαστε να πληρώνουμε λογαριασμούς ρεύματος ίσους με δυο μηνιάτικα για τις πράσινες μπίζνες τους. Δεν δεχόμαστε να πληρώνουμε τις κρίσεις τους, την ανάπτυξή τους, τους πολέμους τους.

          Η σημερινή κατάσταση δεν είναι για όλους η ίδια. Οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο βρίσκονται διαρκώς σε χειρότερη θέση, ενώ το μέλλον τους προδιαγράφεται ζοφερό. Η κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζει το έδαφος για ακόμα πιο δύσκολα, μιλώντας για βαρυχειμωνιά. Οι εφοπλιστές εκμεταλλεύονται τον πόλεμο για να βγάζουν εκ€, δεν πληρώνουν φόρους, έχουν δεκάδες φοροαπαλλαγές κλπ. Οι ενεργειακοί κολοσσοί και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που τους «μπουκώνουν» με ζεστό χρήμα από τις δικές μας τσέπες, τι χειμώνα θα έχουν;

          Το «Πολυτεχνείο» μας καλεί να διαδηλώσουμε ανυπότακτα, ενάντια στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ουκρανία, απέναντι στα μπλοκ του θανάτου ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που δολοφονούν αμάχους, σπέρνουν προσφυγιά και σκορπούν φτώχεια και πείνα σε πολλές γωνιές του πλανήτη.

          Οι εκατοντάδες απεργοί της 9ης Νοεμβρίου στη Χίο, αλλά και οι χιλιάδες σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι μαζικοί και δυναμικοί αγώνες για να μην μετατραπεί η Χίος και το Αιγαίο σε αποθήκη ξεριζωμένων από τους πολέμους τους, οι αγώνες μας για σύγχρονη υψηλού επιπέδου υγεία, δείχνουν τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για να αναπτυχθούν, πολύ μαζικότεροι  αγώνες. Ενάντια στο κύμα ακρίβειας που πνίγει το λαϊκό εισόδημα, για αυξήσεις στους μισθούς, ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Αγώνες που μπορεί να τους τρομάξουν, να τους καθυστερήσουν, να έχουν και κάποιο αποτέλεσμα.

Ø            Σε συνθήκες όξυνσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου με κίνδυνο γενίκευσής του και εν μέσω πυρηνικών απειλών…

Ø            Σε συνθήκες που ελλοχεύει ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων στο Αιγαίο, με το ΝΑΤΟ σε ρόλο «Ποντίου Πιλάτου» που δεν αναγνωρίζει σύνορα, δίνοντας αέρα στις διεκδικήσεις της Τουρκικής άρχουσας τάξης…

Ø            Σε συνθήκες πιο άμεσης εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο, με οδυνηρές επιπτώσεις και νέους κινδύνους για τον λαό…

Ø            Σε συνθήκες που η ακρίβεια τσακίζει το εισόδημα, που η ενεργειακή φτώχεια διαλύει τα νοικοκυριά και κάθε μήνα τα βυθίζει όλο και περισσότερο σε νέα χρέη…

Ø            Σε συνθήκες που μεγαλώνει η ρευστότητα στο πολιτικό σύστημα, που οι συγκρούσεις ανάμεσα σε επιχειρηματικά μπλοκ και διάφορους πολιτικούς «διαχειριστές» και σωτήρες, δείχνουν ότι δεν είναι παντοδύναμοι…

          Σε αυτές τις συνθήκες, που αναβλύζει από παντού η σαπίλα του συστήματός τους, με νοσηρά και σοκαριστικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών με βιασμούς, ξυλοδαρμούς, δολοφονίες…, που η κυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους να «προσαρμοστούν» στην αθλιότητα και ανταγωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ψίχουλα, με κριτήριο πάντα τις «δημοσιονομικές αντοχές» και μας βάζουν όλο και βαθύτερα στον πόλεμο.

          Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε! Απαιτούμε την απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο που εξελίσσεται αμείωτα με εξάρσεις και υφέσεις. Απαιτούμε μισθούς και δικαιώματα στο ύψος των αναγκών.

          Τα απίστευτα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα αντί να καλυτερεύουν τη ζωή μας, την πάνε ακόμα πιο πίσω. Το σύστημά τους δεν έχει να μας δώσει τίποτα άλλο, δεν γιατρεύεται, μόνο χειροτερεύει, προσφέροντας απλόχερα πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.

Απαιτούμε:

ü  Να σταματήσει η παροχή «γη και ύδωρ» στους εκμεταλλευτές μας και στις πολεμικές μηχανές τους, που μετατρέπουν τις υποδομές της χώρας, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια σε “ορμητήρια πολέμου” αλλά και πιθανούς “στόχους”.

ü  Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις.

ü  Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας.

ü  Να μη εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο, στη Σούδα και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.

          Απέναντι σ’ αυτή την πολιτική  μοναδική διέξοδος είναι ο συνεχής, συνεπής, οργανωμένος και διεκδικητικός αγώνας των εργαζομένων, ο αγώνας αντίστασης και αντεπίθεσης, σε κλάδους και χώρους δουλειάς στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι ο αγώνας που θα στοχεύει στο κέντρο τον ταξικό μας αντίπαλο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, που για τα κέρδη τους ματώνουν τους λαούς μαζί με το πολιτικό προσωπικό τους. Δεν αναμένουμε για σωτήρες, παίρνουμε θέση μάχης, εμείς θα δώσουμε τη λύση.

Έτσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς της αντιδικτατορικής πάλης και τους αγώνες τους.