Με «βραχιόλια» θέλει τους πρόσφυγες η επιτροπή των ανωνύμων

Σε ολοένα και πιο ακραίες, αντιδημοκρατικές και επικίνδυνες θέσεις διολισθαίνει η επιτροπή των ανωνύμων, η αυτοαποκαλούμενη και «παγχιακή επιτροπή αγώνα», η οποία το πρωί της Δευτέρας 21 Μαΐου 2018 πραγματοποίησε νέα «παράσταση» στην ΒΙΑΛ.

Μετά από εκείνο το περιβόητο για «αποτροπή στην θάλασσα», που είχε εκστομίσει στέλεχός της σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου, ο ίδιος εμφανίσθηκε σήμερα να κατηγορεί την διοίκηση της ΒΙΑΛ και την κυβέρνηση, επειδή οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο hot spot της ΒΙΑΛ κυκλοφορούν ελεύθεροι και δεν φέρουν «βιομετρικό βραχιόλι»!

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα politischios.gr ο κ. Γιώργος Αγιοργούσης είπε επί λέξει: «Επισημάναμε την έλλειψη οργάνωσης, ότι όλα τα άτομα εδώ μέσα κυκλοφορούν ελεύθερα, δεν υπάρχει ούτε κανένα βιομετρικό βραχιόλι για να μπορούν να ταυτοποιηθούν»!

Η πρωτοφανής αυτή απαίτηση, η οποία δεν έγινε γνωστό αν διατυπώθηκε κατά τον ίδιο τρόπο και στον διευθυντή της υπηρεσίας υποδοχής κ. Ανδρέα Ηλιόπουλο, που επισκέφθηκε σήμερα την ΒΙΑΛ, έρχεται σε πλήρη και καταφανή αντίθεση με την ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η νομοθεσία αυτή επιβάλλει την καταγραφή και ταυτοποίηση όλων των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην χώρα μας, καθώς και τον εφοδιασμό τους με τα προβλεπόμενα έγγραφα αν τύχουν ασύλου, αλλά όχι και τον εγκλεισμό τους ή την τοποθέτηση στο χέρι τους «βραχιολιού» εντοπισμού, το οποίο θα περιλαμβάνει και τα βιομετρικά τους στοιχεία. Κάτι τέτοιο προβλέπεται μόνον σε ειδικές περιπτώσεις κρατουμένων, οι οποίοι παραμένουν εκτός φυλακών και με τον τρόπο αυτόν ελέγχονται οι κινήσεις τους και αποτρέπεται η διαφυγή τους.

Σε ό,τι δε αφορά πρόσφυγες και μετανάστες ο εγκλεισμός τους σε κλειστά κέντρα κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία όταν για οποιοδήποτε λόγο (παραβατική συμπεριφορά, απόρριψη αίτησης ασύλου κ.λπ.) επαναπροωθούνται στην Τουρκία δυνάμει της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας ή επιστρέφονται (οικειοθελώς) στις χώρες καταγωγής τους.

Το νέο αυτό παραλήρημα δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τον ρόλο και τις επιδιώξεις της επιτροπής των ανωνύμων, που έχει καταφέρει να παρασύρει έναν μικρό αριθμό κατοίκων του Χαλκειούς και ουσιαστικά να «αλωνίζει» στην περιοχή της ΒΙΑΛ, αποτρέποντας – επιπλέον – την λήψη οποιουδήποτε βελτιωτικού μέτρου για τον καταυλισμό και κατ΄ επέκταση την ευρύτερη περιοχή.

Ερωτηματικά, ωστόσο, δημιουργούνται και για την στάση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και ειδικότερα αν έχει καταστήσει επίσημο συνομιλητή του την επιτροπή των ανωνύμων, παρακάμπτοντας τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή τον δήμο Χίου και την τοπική κοινότητα Χαλκειούς.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια