Μελέτη από το μέλλον για μια πόλη κολλημένη στο… χθες

Μια ακόμη μελέτη παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης 2 Νοεμβρίου 2023, μια μελέτη που αυτή τη φορά αφορά το ιστορικό κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα τον χώρο περιμετρικά του κήπου.

Μια εξαιρετική δουλειά των μελετητριών, Άννας Μπενέτου και Ευγενίας Μαρίνη που επί χάρτου παρουσιάζει μια εικόνα από μια πόλη που όλοι ονειρευόμαστε και όλοι θα θέλαμε να ζούμε σε αυτήν.

Δυστυχώς όμως με βάση τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας για να μην μείνει η μελέτη στα χαρτιά απαιτούνται προϋποθέσεις όπως μια συγκοινωνιακή μελέτη που θα δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως το πού και πώς θα κινούνται στα οχήματα, πώς θα τα απομακρύνουμε από το κέντρο, άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος μια πόλη με λιγότερα οχήματα και μια σειρά από άλλα ζητήματα και κυρίως τόλμη για αποφάσεις που θα έχουν πολιτικό κόστος, κάτι για το οποίο οι αιρετοί μας δεν μας έχουν πείσει ότι διαθέτουν.

Όπως τόνισαν οι προαναφερόμενες ειδικοί σύμβουλοι του δημάρχου, αρχιτέκτονες, η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να “δέσει” το έργο του δημοτικού κήπου το οποίο εξελίσσεται με το υπόλοιπο κομμάτι γύρω από αυτόν και να αναδείξει το ιστορικό κέντρο της Χίου, δεν προχωρά σε κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, μεγαλώνει τα πεζοδρόμια, περιορίζει την ελεγχόμενη σε μια πλευρά, τη δεξιά και αναδεικνύει τα ιστορικά μνημεία.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης  παρουσίασε μια μελέτη που όπως είπε,  πάει την πόλη μπροστά, την οδηγεί στο μέλλον και έκανε έκκληση στη νέα δημοτική αρχή να προχωρήσει στην εφαρμογή της.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι  εκείνοι που πονηρά σκεφτόμενοι θα θεωρούσαν ότι αυτή η κίνηση της δημοτικής αρχής αποτελεί μια “τρικλοποδιά” της απερχόμενης δημοτικής αρχής στη νέα, ώστε να βρίσκεται αμέσως υπόλογη για τη μη συνέχιση ενός έργου που όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος , “έρχεται από το μέλλον”.