Μεννής αδειάζει Ξενάκη για το σπήλαιο Ολύμπων – Έχουμε δικά μας σχέδια, λέει ο πρόεδρος της Προμηθευτικής

Το «αφεντικό» των σπηλαίων της Χίου, ο κ. Μάρκος Μεννής, πρόεδρος της Προμηθευτικής Α.Ε., δηλώνει ότι δεν έχει ιδέα για τα σχέδια της δημοτικής αρχής να διανοίξει δρόμο από τα Σαλάγωνα μέχρι το σπήλαιο των Ολύμπων για το έργο του ηλεκτροφωτισμού του από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Πρόκειται για τον δρόμο, που – όπως αποκάλυψε ο astraparis.gr«σκόνταψε» στο πεδίο βολής και τα μηχανήματα του δήμου Χίου περιμένουν από τον στρατό να εκκαθαρίσει το πεδίο και να συνεχισθούν οι εργασίες.

Ο κ. Μεννής όταν άκουσε για έργο ηλεκτροφωτισμού, απάντησε στον astraparis.gr ότι η Προμηθευτική που διαχειρίζεται τα σπήλαια του νησιού, έχει τα δικά της σχέδια. Ήδη, έχει εκπονηθεί μελέτη από τον κ. Μιχάλη Πιπίδη, που προβλέπει εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος και διασύνδεση με την υπάρχουσα γεννήτρια, που θα λειτουργεί ως εφεδρική πηγή ενέργειας.

Τα ίδια είπα, μας λέει και στον κ. Γιώργο Χαλάτση από τον Σύλλογο των Φίλων Μονοπατιών Χίου.

Περαιτέρω, προσθέτει, έχουμε αναθέσει την υπόθεση στον κ. Στρατή Γδύση, προκειμένου να προωθήσει τον φάκελο του έργου, όταν ανοίξει το σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτηθεί το έργο από εκεί.

Το συνολικό κόστος, σημειώνει, ανέρχεται σε 20.000 ευρώ και αν χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα η Προμηθευτική θα εκταμιεύσει περί τις 6.000 ευρώ. Ακόμα, όμως και αν δεν εγκριθεί πρόταση η εταιρεία θα προωθήσει το έργο με δικούς της πόρους.

Στο ερώτημά μας αν έχει καταθέσει αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Μεννής μας κάνει γνωστό ότι πράγματι πριν χρόνια η εταιρεία κατέθεσε ένα τέτοιο αίτημα, έγινε μελέτη από τον ΔΕΔΔΗΕ και η οικονομική προσφορά του ήταν 136.000 ευρώ, ποσό πολύ μεγάλο που δεν υπήρχε περίπτωση να το πληρώσουμε. Κι έτσι καταλήγουμε στην παραπάνω λύση.

Από τον Ξενάκη μέχρι τον Μεννή κάποιο… λάκκο έχει ο δρόμος

Tο δημοσίευμα του astraparis.gr, με την επισήμανση ότι δεν υπάρχει επίσημο αίτημα στον ΔΕΔΔΗΕ, έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, 11 Μαΐου 2022, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Κλιαμενάκης, ζητώντας απαντήσεις και εξηγήσεις από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους αντιδημάρχους.

Ο χωρικός αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Βεργίτσης είπε ότι δεν κατασκευάζεται δρόμος, αλλά μια όδευση, που θα χρησιμοποιηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ, για την κατασκευή του δικτύου ηλεκτροδότησης του σπηλαίου των Ολύμπων.

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Γιάννης Ξενάκης διευκρίνισε ότι για τον δρόμο υπάρχει άδεια από την δασική υπηρεσία, κάτι που ουδέποτε αμφισβητήσαμε, ενώ κάτι ψέλλισε για ενδιαφέρον του κ. Μεννή πριν μερικά χρόνια, καθώς και του προηγούμενου δημάρχου για τον ηλεκτροφωτισμό του σπηλαίου. Πέραν τούτων, ουδέν. Ούτε αν υπάρχει επίσημο αίτημα του δήμου Χίου προς τον ΔΕΔΔΗΕ, αν υπάρχει σχετική μελέτη κι αν ο ΔΕΔΔΗΕ έχει στείλει οικονομική προσφορά.

Ο κ. Κλιαμενάκης, που είχε θέσει το θέμα, επιχείρησε να συνεχίσει ζητώντας διευκρινίσεις, πλην – όμως – ο πρόεδρος του Δ.Σ. του αρνήθηκε τον λόγο κι εκεί φαίνεται να έκλεισε το θέμα.

Τι «ανακάλυψε» και τι κρύβει ο Ξενάκης;

Προσωρινά, όμως, καθότι δύο ημέρες αργότερα, το βράδυ της Παρασκευής 13 Μαΐου 2022, ο κ. Ξενάκης έδωσε συνέχεια μέσα από σχόλιό του κάτω από την ανάρτηση του astraparis.gr σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας τα εξής (κρατάμε την ορθογραφία του):

«Είπαμε να μας κάνεις κριτική. Καλοδεχουμενο κ. Στεβη. Τόσο ψέμα όμως όπως αυτά που γράφεις είναι κατάντια. Και αίτημα υπάρχει και μελέτη και οικονομική προσφορά. Έλεος πια μαζί σου!!! Ποιοτική δοσιογραφια ή παραποιημενη ενημέρωση ς».

Τι συνέβη και δύο ημέρες μετά ο κ. Ξενάκης ανακάλυψε και αίτημα και μελέτη και οικονομική προσφορά από τον ΔΕΔΔΗΕ. Γιατί δεν έκανε αναφορά επ΄ αυτών στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά μιλούσε γενικώς και αορίστως για την δασική υπηρεσία και για το ενδιαφέρον του κ. Μεννή στο παρελθόν;

Έχει καταθέσει τέτοιο αίτημα προς τον ΔΕΔΔΗΕ ο δήμος Χίου ή ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών αναφέρεται στο παλαιό αίτημα της Προμηθευτικής, που ουδέποτε ενεργοποίησε η εταιρεία επειδή το θεώρησε πανάκριβο και το οποίο κατέληξε στα αρχεία του διαχειριστή ενέργειας, όπως και άπειρα άλλα, ιδιωτών και δημοσίων φορέων;

Ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που ο δήμος Χίου έχει καταθέσει τέτοιο αίτημα, πέραν εκείνου της Προμηθευτικής, γεννάται το ερώτημα τι δουλειά έχει ο κ. Ξενάκης και ανακατεύθηκε σε δουλειά αρμοδιότητας της Προμηθευτικής, η οποία – όπως δηλώνει ο πρόεδρός της – έχει πάρει τον δρόμο της;

Αν, όντως, υπάρχει τέτοιο αίτημα του δήμου Χίου, επιβεβαιώνεται – πέραν της παραγκώνισης της Προμηθευτικής – ότι δεν γνωρίζει… η δεξιά τι ποιεί η αριστερά της δημοτικής αρχής.

Πάντως, οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ αναφέρουν ότι στην υπόθεση αυτή άλλο είναι το… επίδικο και τα περί ΔΕΔΔΗΕ και σπηλαίου των Ολύμπων αποτελούν το άλλοθι.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια