Μετά το διήμερο εκδηλώσεων για τον αυτισμό, τι;

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ |

Παγκόσμια ημέρα αυτισμού σήμερα και πέρα από τα γνωστά επετειακά, ας αναλογιστούμε αν είμαστε όντως μια πολιτισμένη κοινωνία.

Ας σκεφτούμε τι δυνατότητες δίνονται σήμερα στα παιδιά και στους ενήλικες με αυτισμό, από την ώρα που ανοίγουν τα μάτια τους σε μια χώρα μόνο κατ΄ όνομα ευρωπαϊκή, όπως η Ελλάδα.

Πριν από 4 χρόνια η Microsoft  προχώρησε σε πρόσληψη ατόμων με αυτισμό αξιοποιώντας το γεγονός ότι διαθέτουν εξαιρετική ικανότητα συγκράτησης πληροφοριών, αναλυτική σκέψη και έφεση στα μαθηματικά και στους κώδικες.

Στην Ελλάδα αυτό το σενάριο, παραμένει σενάριο, επιστημονικής φαντασίας.

Από πλευράς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μιλάμε για έναν Γολγοθά που πολλές φορές έχει και ταξικές διαβαθμίσεις. Είναι τόσα και τέτοια τα έξοδα για τις εβδομαδιαίες θεραπείες και επισκέψεις σε εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτέ,ς φυσιοθεραπευτές, κ.λπ. που σίγουρα οι ευκατάστατοι γονείς  μπορούν να προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες στα παιδιά τους.

Πέρα από το καθημερινό υπάρχει και το τακτικό. Γονείς και παιδιά πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να υποβάλλονται σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Κι αν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωλαίνει, οι  συνθήκες στην παιδεία, δεν περιγράφονται.

Το σύστημα όλο στηρίζεται στις πλάτες των γονιών, στην απεριόριστη αγάπη που έχουν για τα παιδιά τους και σε καμιά περίπτωση δεν επαρκεί ούτε για τα βασικά χωρίς αυτούς.

Και κάπου εκεί, επειδή οι γονείς παιδιών με αυτισμό ξέρουν ότι αν χαθούν οι ίδιοι θα χαθεί το μοναδικό σταθερό σημείο αναφοράς στη ζωή των παιδιών προσπαθούν με ίδιες δυνάμεις λόγω της απουσίας και της ανικανότητας της πολιτείας να φτιάξουν κάτι, να στήσουν εξολοκλήρου μια δομή, ένα σύστημα που θα μπορεί να εξυπηρετεί τα παιδιά τους.

Η προσπάθεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου ήταν απόλυτα επιτυχημένη και έτυχε της αποδοχής εκατοντάδων συμπολιτών μας που πήραν μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις και που κυρίως ξεκόλλησαν από τους καναπέδες και συμμετείχαν κάπου για το κοινό καλό.

Καλό θα είναι αυτοί οι γονείς, η Άννα Σωτηρίου, ο Γιώργος Πατεριμός και τόσοι άλλοι που κάποιες στιγμές νοιώθουν τόσο μόνοι κι αβοήθητοι μπροστά στο γραφειοκρατικό τέρας των Αθηνών και στον λαβύρινθο των υπηρεσιών, να πλαισιωθούν και από άλλους εθελοντές τεχνοκράτες ίσως που θα τους υποδείξουν τον τρόπο να φτάσουν ευκολότερα στον στόχο τους, για αυτούς και τα παιδιά τους.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια