Μεταλλεία Κεράμου και «Το πάρτυ», από την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου

Με δύο προβολές συνεχίζει την δράση της αυτή την Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 20:30, η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου, αρχίζοντας με το ντοκιμαντέρ «Μεταλλεία αντιμονίου, Κέραμος Χίου» διάρκειας 22 λεπτών και ακολουθεί η αγγλική κωμωδία της Σάλι Πότερ «Το πάρτυ».

«Μεταλλεία αντιμονίου, Κέραμος Χίου»

Σενάριο, έρευνα, παραγωγή: Χριστίνα Σπύρου

Μουσική: Σπυριδούλα Μπώκου

Αφήγηση: Μιχάλης Ανεζίρης, Χριστίνα Σπύρου

Σκηνοθεσία, μοντάζ: Έλενα Καλογρίδου

Από τα μονοπάτια των μεταλλωρύχων, τις υπόγειες στοές, τα μισογκρεμισμένα κτίρια της μικρής βιομηχανικής εγκατάστασης, τον ερειπωμένο οικισμό και το παλιό νεκροταφείο, μέχρι το δρόμο προς τη θάλασσα, μια ιστορία είναι ανάγκη να ειπωθεί.

Τα μεταλλεία αντιμονίου στο απομακρυσμένο χωριό Κέραμος της βορειοδυτικής Χίου είναι ένα υπαίθριο μουσείο, άγνωστο κομμάτι της κοινωνικής και βιομηχανικής μας ιστορίας, με τα φωτεινά και σκοτεινά της σημεία. Λειτούργησαν αρχικά ως Societe Anonyme des mines de Keramos στα τέλη του 19ου αιώνα μέσα στον μεταλλευτικό πυρετό που κατέλαβε το Αιγαίο, δίνοντας εξαιρετικής ποιότητας μετάλλευμα.

H τελική φάση της λειτουργίας τους μεταπολεμικά οδήγησε στην εγκατάλειψη και την τραγωδία των μεταλλωρύχων, θύματα των συνθηκών εργασίας. Σήμερα περιμένουν καρτερικά το ανθρώπινο ενδιαφέρον.

The Party

Κωμωδία/ Μ. Βρετανία/ 2017/ 71΄

Σκηνοθεσία: Σάλι Πότερ

Σενάριο: Σάλι Πότερ

Πρωταγωνιστούν: Κριστίν Σκοτ Τόμας, Τίμοθι Σπολ, Μπρούνο Γκανζ, Τσέρι Τζόουνς, Έμιλι Μόρτιμερ, Κίλιαν Μέρφι, Πατρίσια Κλάρκσον

Η Τζάνετ, φιλόδοξη πολιτικός της αντιπολίτευσης, διοργανώνει ένα πάρτυ για να γιορτάσει το διορισμό της στην κυβέρνηση. Όσο εκείνη προετοιμάζεται, ο σύζυγός της, Μπιλ, πίνει κρασί και αλλάζει δίσκους βυθισμένος στις δικές του σκέψεις. Οι καλεσμένοι καταφθάνουν έχοντας τα δικά τους προβλήματα και το πάρτυ γρήγορα θα πάρει μία παράξενη τροπή με τις διαπροσωπικές σχέσεις όλων να   ακροβατούν στο χείλος της καταστροφής καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας.

Η Σάλι Πότερ αποδομεί την άρχουσα τάξη και μιλάει με σθένος για το άσπρο και το μαύρο των ανθρώπινων σχέσεων σε αυτή τη βιτριολική κωμικοτραγική σάτιρα, που γυρίστηκε σε διάστημα μόλις 2 εβδομάδων, εν μέσω του δημοψηφίσματος για το Brexit. Η ταινία είναι γυρισμένη σε ασπρόμαυρο, με έντονη θεατρικότητα, καθώς διαδραματίζεται στο εσωτερικό ενός κομψού, λονδρέζικου σπιτιού, αλλά πρόκειται κυρίως για μία ταινία χαρακτήρων, όπου το πρωταγωνιστικό καστ αποτελείται από εξαιρετικούς ηθοποιούς ταινιών ανσάμπλ και χαρίζει πολύ καλές ερμηνείες, με αληθινά αστείες ατάκες αλλά και έντονο σασπένς και ανατροπές μέχρι το τέλος.

Διακρίσεις: Βρετανικό βραβείο ανεξάρτητου κινηματογράφου καλύτερου Β’ γυναικείου ρόλου για την Πατρίσια Κλάρκσον.

Σχόλια