
Μετάθεση ευθυνών για το «νεκροταφείο» έργων της Χίου, ουδεμία δέσμευση από τον Ταχιάο
Αποκαρδιωτικό ήταν το αποτέλεσμα της σημερινής – Τρίτη 26 Μαρτίου 2024 – «περαντζάδας» του υφυπουργού Υποδομών κ. Νίκου Ταχιάου από τα σχεδόν σε πλήρη στασιμότητα δημόσια έργα του νησιού, ενώ εξοργιστική ήταν η στάση του να επιχειρήσει την μετάθεση ευθυνών στην κοινωνία και τους φορείς της Χίου, αναζητώντας από δήμο και περιφέρεια να βάλουν πλάτη για να βγουν από το τέλμα.
Είναι δε χαρακτηριστική προς τούτο η δήλωσή του ότι «το πώς αναπτύσσεται ένας τόπος, το πώς γίνονται τα έργα, εξαρτάται πάρα πολύ και από τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες. Εδώ, λοιπόν, θέλω να καλέσω δημόσια τους φορείς της Χίου, να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων». Των έργων, σημειωτέον, τα οποία η κυβέρνηση δημοπράτησε και οι κρατικοί φορείς έχουν την ευθύνη επίβλεψης, ελέγχου των αναδόχων για την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεών τους και της έγκαιρης ολοκλήρωσής τους.
Το μόνο βέβαιο από όσα διαφαίνεται από τις δηλώσεις του είναι ότι όλα τα έργα πάνε πίσω, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το δικαστικό μέγαρο Χίου, η ολοκλήρωση του οποίου μετατίθεται για ακόμα έναν χρόνο, μέσα στο 2025 κι ας ζητά απεγνωσμένα ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου παράδοσή του την 1η Οκτωβρίου 2024 για να έχει κάτι να επιδείξει το νησί σε ό,τι αφορά τις δικαστικές υποδομές.
Ασαφής σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες εξασφάλισης των αναγκαίων αδρανών υλικών και συνέχισης του έργου του διαδρόμου προσγειώσεων – απογειώσεων στο αεροδρόμιο Χίου, ενώ επίσης ουδεμία δέσμευση για το πότε θα έχει ολοκληρωθεί το φράγμα Κόρης Γεφύρι, πλην της γενικόλογης αναφοράς ότι εντός του 2024 θα αρχίσει η πλήρωσή του.
Αυτά δήλωσε ο κ. Ταχιάος και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του:
«Κλείνει ένα διήμερο το οποίο, παρά τον θεωρητικά εθιμοτυπικό του χαρακτήρα, αποδείχθηκε στο τέλος πολύ παραγωγικό, καθώς συναντήθηκα με όλους τους φορείς της Χίου, οι οποίοι εμπλέκονται στα έργα τα οποία εκτελεί και παρακολουθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Πάντα με τον συντονισμό του Νότη Μηταράκη, του βουλευτή της Χίου, η οποία θεωρώ ότι είναι τυχερή που εκπροσωπείται από εκείνον, διότι πραγματικά είναι ένας άνθρωπος ο οποίος παρακολουθεί τα έργα εκ του σύνεγγυς, πονάει αυτόν τον τόπο και έχει μια ολιστική άποψη για το νησί. Δεν περιορίζεται σε σημειακές παρεμβάσεις, αλλά διαθέτει τη γνώση του τι πρέπει να γίνει για να αναπτυχθεί ο υπέροχος αυτός τόπος, ο οποίος διαθέτει όχι μόνο φυσικό κάλλος, αλλά και ανθρώπους που χαρακτηρίζονται από μία αρχοντιά, την οποία διαπίστωσα από κοντά αυτές τις μέρες.
Σε ό,τι αφορά τα έργα, γνωρίζετε από πρώτο χέρι ότι πέρασαν από πολλές περιπέτειες, μέχρι να αναλάβει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την εκτέλεσή τους.
Τα έργα αυτά χρόνιζαν και έπρεπε να “αναστηθούν”, κάτι που σας βεβαιώνω ότι δεν είναι μία εύκολη εξίσωση. Είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση και πάντοτε μία άσκηση, στην οποία, στην πορεία ανακύπτουν και νέα προβλήματα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον υπάρχουν καθυστερήσεις, τις οποίες αναγνωρίζουμε. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα. Υπάρχει καταρχάς το συμβατικό αντικείμενο, το οποίο το διαχειριζόμαστε εμείς κεντρικά ως υπουργείο στην Αθήνα, μέσω των υπηρεσιών του, είτε μέσω των περιφερειακών εταιρειών, όπως είναι η ΚΤΥΠ. Έχουμε ήδη θέσει τους αναδόχους των έργων προ των ευθυνών τους και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα της ΚΤΥΠ. Η δεύτερη παράμετρος είναι ότι – και σε αυτό θέλω να είμαι ξεκάθαρος – το πώς αναπτύσσεται ένας τόπος, το πώς γίνονται τα έργα, εξαρτάται πάρα πολύ και από τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες. Εδώ, λοιπόν, θέλω να καλέσω δημόσια τους φορείς της Χίου, να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ολοκλήρωση του αεροδρομίου είναι μια υπόθεση η οποία αφορά τους πάντες. Και σε κάθε περίπτωση αποτελεί μία «θρυαλλίδα ανάπτυξης» για το νησί της Χίου.
Το δικαστικό μέγαρο είναι μια υπόθεση την οποία θα τρέξουμε. Μια υπόθεση που και αυτή πέρασε μια περιπέτεια. Οφείλουμε στους ανθρώπους που υπηρετούν τη δικαιοσύνη στη Χίο και δεν είναι λίγοι, είναι πολλοί, να τους παραδώσουμε τον χώρο αυτό το συντομότερο δυνατόν. Πιστεύουμε ότι μέσα στο επόμενο έτος, επειδή υπήρξαν καθυστερήσεις από έκτακτα γεγονότα τα οποία δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε και κανένας δεν μπορούσε να τα ελέγξει, θα είμαστε ώριμοι να το αποδώσουμε.
Και σε ό,τι αφορά το φράγμα της «Κόρης Γεφύρι» και εκεί τρέχουμε για να μπορέσουμε να συντομεύσουμε την έναρξη της πλήρωσης του έργου. Πρέπει να καταλάβουμε ότι για λόγους που δεν αφορούν μόνο την ελληνική νομοθεσία, αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία άλλαξαν οι κανονισμοί φραγμάτων, οπότε χρειάζεται να γίνουν προσαρμογές. Και προσπαθούμε να εξαντλήσουμε εκείνη την ευελιξία, η οποία θα επιτρέψει με απόλυτη ασφάλεια να ξεκινήσουμε η πλήρωση του έργου και παράλληλα να τρέχουμε έργα τα οποία θα συμβάλουν στη βελτίωση της ασφάλειας, όπως απαιτούν οι σύγχρονες προδιαγραφές.
Θέλω να ευχαριστήσω και τον περιφερειάρχη, τον Κωνσταντίνο Μουντζούρη ο οποίος ήρθε εχθές, από τη Λέσβο στη Χίο για να έχουμε τις συναντήσεις και τον αντιπεριφερειάρχη Παντελή Βρουλή και τον δήμαρχο Γιάννη Μαλαφή. Είχαν απόλυτη διαθεσιμότητα για να βοηθήσουν στα έργα. Έχω διαπιστώσει ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας στελεχώνονται από πολύ ικανά στελέχη που παρακολουθούν επίσης τα έργα με πολλή προσοχή και τα οποία πραγματικά πιστεύω ότι μπορούν με πολύ ακέραιο τρόπο να συμβάλλουν στην περαίωσή τους».