Μετεξεταστέος ο δήμαρχος στη θεματική συνεδρίαση για την παιδεία

Επτάμισι ώρες συζήτησης χρειάστηκαν στον δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Kάρμαντζη για να στρέψει την πλάτη, αποχωρώντας της ψηφοφορίας, στις προτάσεις όλων των συνδυασμών που συναινούσαν με κοινό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών στην παιδεία και την προάσπιση των συμφερόντων των σχολείων, στη θεματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 2 Ιουλίου 2020 και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα.

Στην συνεδρίαση όπου δυναμικά συμμετείχαν και πήραν τον λόγο εκτός από τις δημοτικές παρατάξεις και τους προέδρους των σχολικών επιτροπών, οι προϊστάμενοι πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ και εκπρόσωποι του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Χίου, καθώς και ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων καταδικάζοντας την πρακτική της δημοτικής αρχής να παρακρατήσει ποσό από την επιχορήγηση των σχολείων, να μην τα χρηματοδοτήσει για την αγορά των τάμπλετ, προκλήθηκαν εντάσεις και αντιπαραθέσεις με τον δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη να κατηγορεί  τις παρατάξεις για «πολιτικό μίσος».

Να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή «σύρθηκε» σε αυτή τη συνεδρίαση ύστερα από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, την οποία προσυπέγραψαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου και σχεδόν από την έναρξη της συνεδρίασης ήταν διάχυτη η πρόθεση του δημάρχου να μην συνεργαστεί, κάτι που έγινε ξεκάθαρο όταν υπονόησε πως όποια απόφαση και να έπαιρνε το συμβούλιο δεν ήταν υποχρεωμένος να την υλοποιήσει. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι αρνήθηκε ως το τέλος να κάνει την οποιαδήποτε πρόταση αφορούσε το θέμα.

Τελικά με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, 15 στο σύνολο, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε:

* Την επιστροφή της α΄ δόσης κρατικής χρηματοδότησης μέσω αντίστοιχης έκτακτης χρηματοδότησης στα σχολεία.

* Να συνεχίσει ο δήμος να ενισχύει με έκτακτες χρηματοδοτήσεις τις σχολικές επιτροπές για να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

* Να δοθούν τα χρήματα για τα τάμπλετ στα σχολεία που προχώρησαν στις αγορές τους και τα οφείλουν στους επαγγελματίες του νησιού και αντίστοιχα να δοθεί ένα βοήθημα στα υπόλοιπα σχολεία.

* Να πραγματοποιηθούν έλεγχοι στην στατική επάρκεια και προσβασιμότητα των κτιρίων.

* Να γίνουν δαπάνες για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων λόγω πανδημίας.

* Να διεκδικηθούν πόροι για την αναβάθμιση των σχολείων.

* Να παραμείνει ανοικτό το θέμα της διερεύνησης και αξιοποίησης των σχολικών πόρων.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια