ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0

Μια ολόκληρη Χίος μάς ήρθε από την Τουρκία

Μια ολόκληρη Χίος μάς ήρθε από την Τουρκία

Γεμάτη με Τούρκους τουρίστες είναι η η Χίος, αφού η 10ήμερη – με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης – αργία του Κουρμπάν Μπαϊράμ των μουσουλμάνων, έδωσε το δικαίωμα «έκτακτων» πολυήμερων διακοπών στους γείτονες.

Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και την Τρίτη 30 Αυγούστου και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης B. Αιγαίου, στη Χίο είχαν φτάσει 4.475 Τούρκοι.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί άλλη μια απόδειξη για την ανοδική πορεία την οποία εξακολουθεί να καταγράφει το νησί μας αναφορικά με τους Τούρκους οι οποίοι πλέον αποτελούν και τους κύριους «αιμοδότες» του.

Αύγουστε καλέ μου μήνα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Τελωνείου, τον Αύγουστο πέρασαν την πύλη του με προορισμό τη Χίο 26.497 άτομα εκ των οποίων οι Τούρκοι έφτασαν τους 19.157.

Σε σχέση με πέρσι όπου ο τουρισμός από την Τουρκία είχε δεχτεί σημαντικό πλήγμα λόγω πραξικοπήματος η διαφορά και η αύξηση των Τούρκων τουριστών είναι σημαντική για το νησί μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Αύγουστο του 2016 οι Τούρκοι τουρίστες που πέρασαν τις διακοπές τους στη Χίο έφτασαν μόλις τις 11.446 ενώ 16.520, είχαν έρθει τον Αύγουστο του 2015.

Παρουσιάζεται μια δυναμική χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες, την στοχευμένη προβολή και τις αντίστοιχες εκδηλώσεις, που κάλυψε το χαμένο έδαφος της προηγούμενης χρονιάς και συνεχίζει δυναμικά και μέσα στον Σεπτέμβρη που είναι και ο μήνας του Ραμαζανίου.

Θετικά τα μηνύματα

Το ίδιο δυναμικά αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Το μπαϊράμι διαρκεί μέχρι τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου και σε αυτό το τριήμερο οι προβλέψεις των εμπλεκομένων με τον τουρισμό κάνουν λόγο για άφιξη τουλάχιστον 10.000 Τούρκων στη Χίο.

Άλλη μια θετική εξέλιξη που πρέπει κι αυτή να προσμετρηθεί είναι η επιμήκυνση της διάρκειας παραμονής των Τούρκων στο νησί. Ελάχιστοι είναι πλέον οι εκδρομείς της μιας μέρας ή του διημέρου. Οι περισσότεροι παραμένουν για τριήμερο ή και τετραήμερο.

Άλλος ένας παράγοντας που πρέπει να συνυπολογιστεί και που φαίνεται ότι κι αυτός υπερκεράστηκε είναι πλέον το υψηλό κόστος για τον Τούρκο τουρίστα που έχουν τα νησιά μας μετά τις συνεχείς υποτιμήσεις της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ (αναλογία 4,1 λίρες ανά ευρώ).

Οι αριθμοί

Αδιάψευστος μάρτυρας των παραπάνω είναι οι αριθμοί με τους πίνακες των αφίξεων των Τούρκων τουριστών. Αν υποθέσουμε πως το επόμενο τριήμερο οι Τούρκοι που θα φτάσουν στη Χίο για το Μπαϊράμι ξεπεράσουν τους 10.000, τότε μόλις στις αρχές του 9ου μήνα του χρόνου, θα έχουν ισοφαριστεί τα περσινά μεγέθη αφίξεων.

tourkoi- limani

Μια Χίος ακόμη

Μέσα σε 8 μήνες από τη γειτονική Τουρκία ήρθε για τουρισμό στη Χίο τόσος κόσμος όσο όλος ο πληθυσμός του νησιού κι ακόμη παραπάνω. Συγκεκριμένα από τις αρχές του χρόνου μέχρι το τέλος του Αυγούστου έχουν επισκεφτεί τη Χίο 62.919 Τούρκοι όταν στην τελευταία απογραφή ο πληθυσμός της Χίου ήταν 52.674 με τις Οινούσσες και τα Ψαρά.

Αφίξεις από Τσεσμέ στο τελωνείο της Χίου – Προοδευτικό σύνολο

Μοιραστείτε το:
  • rss