Μηνύματα Μουτζούρη και Βρουλή για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Για τον εορτασμό της εθνικής επετείου έναρξης του αγώνα των Ελλήνων στις 25 Μαρτίου 1821, μετά από  πάνω από τέσσερις αιώνες οθωμανικής σκλαβιάς ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η επέτειος του ξεσηκωμού των Ελλήνων για την ελευθερία του έθνους  που εορτάζουμε και φέτος κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες  πανδημίας που επιμένει και πολεμικών εχθροπραξιών  στην ευρύτερη γειτονιά μας , με θύματα και Έλληνες ομογενείς, αλλά και συνεχών τουρκικών προκλήσεων, αποτελεί μία αφορμή να στρέψουμε τη σκέψη, στον αγώνα και τη θυσία τους. Είναι η εθνική μας κληρονομιά που οφείλουμε να διαφυλάξουμε με την υποχρέωση να μεταδώσουμε ως φάρο έμπνευσης στις επόμενες γενεές,  με όραμα μία καλύτερη Ελλάδα και ένα δικαιότερο κόσμο. Στον ιερό αγώνα των ηρώων της ελληνικής επανάστασης του 1821, που δόθηκε σε στεριά και θάλασσα ενάντια στον πολύχρονο Οθωμανό κατακτητή, οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου μαζί με τα άλλα νησιά πρωτοστάτησαν, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος. Εμπνεόμαστε από τον ηρωισμό και την αγάπη τους προς την ελευθερία. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ενωμένοι τον αγώνα , για να διαφυλάξουμε ότι μας πρόσφερε η θυσία τους. Είναι το υψηλότερο  χρέος μας η  απόδοση τιμής στο αίμα που χύθηκε για την ελευθερία του έθνους μας. Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821. Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω το Βόρειο Αιγαίο με τους νησιώτες του που συνεχίζουν καθημερινά να δίνουν τις μάχες που τους καλούν οι εξελίξεις και  η ιστορία ».

Μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Βρουλή

Η 25η Μαρτίου είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Μια διπλή εορτή για την πατρίδα μας, για τον ελληνισμό, για την ορθοδοξία. Την 25η Μαρτίου το έθνος μας γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που έχει συνδεθεί άρρηκτα στη συνείδηση όλων μας με τον αγώνα για την ελευθερία. Είναι μέρα αγαλλίασης και τιμής για τον ελληνισμό και τη χριστιανοσύνη.

Τιμούμε εκείνους που με τον αγώνα τους στάθηκαν όρθιοι, που έγραψαν το πιο μεγάλο κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας μας και επανέφεραν την Ελλάδα στο χάρτη της υφηλίου. Το μήνυμα του 1821 για ενότητα, ομοψυχία και αλληλεγγύη είναι πάντα επίκαιρο και ισχυρό́ και ακόμα περισσότερο σε δύσκολες περιόδους.

Σε ένα κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο, σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες για την Ελλάδα μας, το μήνυμα της 25ης Μαρτίου 1821, με τη βοήθεια της Παναγίας, ας γίνει αφετηρία επανεκκίνησης μιας νέας πορείας για τη Χίο μας και τον κόσμο ολόκληρο.