Μηνυτήρια αναφορά για ξενοφοβική διασπορά ψευδούς είδησης για τον εμπρησμό στο Χαλκειός

Ο εμπρησμός της Αγίας Τράπεζας στο εξωκλήσι της Παναγίας Λειαπυργούσαινας, στο Χαλκειός της Χίου, που αποκαλύφθηκε το πρωί του Σαββάτου, 28 Δεκεμβρίου 2019 και τα δημοσιεύματα, καθώς και τα εκατοντάδες σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κίνησαν το… ενδιαφέρον του κ. Παναγιώτη Δημητρά από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, ο οποίος και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, σήμερα Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020.

Συγκεκριμένα, μηνύονται στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Θάνος Πλεύρης, ο επίσημος ιστότοπος της Χρυσής Αυγής, ο παραολυμπιονίκης κ. Σίμος Παλτσανιτίδης, το ProNews, το skeftomasteellhnika.blogspot.com και το firstnews.com.gr.

Στην μηνυτήρια αναφορά παρατίθενται δημοσιεύματα και σχόλια και από τα μέσα ενημέρωσης της Χίου το δημοσίευμα του astraparis.gr, υπό τον τίτλο «Νέα οσμή προβοκάτσιας με εμπρησμό στην Παναγιά Λειαπυργούσαινα, στο Χαλκειός»,  καθώς και του politischios.gr.

Το πλήρες κείμενο της μηνυτήρια αναφοράς έχει ως ακολούθως (εδώ το πλήρες δημοσίευμα του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων):

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ/Τ.Κ.Ζ.Α.Ρ.

4 Ιανουαρίου 2020

Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, κατ’ άρθρο 42 ΚΠΔ, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, για πρόδηλα σκόπιμη ξενοφοβική διασπορά ψευδούς είδησης όπου εμπρησμός της Αγίας Τράπεζας σε εκκλησάκι της Χίου χρεώθηκε, ως είθισται και με ανύπαρκτα στοιχεία, από πολλές πηγές σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Ακολουθούν (στο τέλος) δύο άρθρα που αποτελούν τις αρχικές πηγές και μιλούν για άγνωστους δράστες και επίσης υπενθυμίζουμε ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν όχι μόνο δεν έχουν επιβεβαιωθεί παρόμοιοι πρόδηλα ρατσιστικοί ισχυρισμοί αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που έχει αποκαλυφθεί ότι δράστες τέτοιων επιθέσεων έχουν υπάρξει και ρατσιστές με κίνητρο ακριβώς τη συνήθη ξενοφοβική δημοσιότητα από πληθώρα ακροδεξιών και ρατσιστικών ΜΜΕ (πχ. “Νέα προβοκάτσια κατά μεταναστών στην Κρήτη με… βεβήλωση εκκλησίας“).

Ακολουθούν επίσης, με υπερσυνδέσμους, τα μέσα και τα πρόσωπα που αναπαρήγαγαν την ψευδή είδηση όπως ο βουλευτής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης ο οποίος στο Twitter αναπαρήγαγε άρθρο από το Πρώτο Θέμα το οποίο διαστρεβλώνει για να πείσει χωρίς στοιχεία ότι η εξήγηση συνδέεται με πρόσφυγες και μετανάστες, τον επίσημο ιστότοπο  της Χρυσής Αυγής το άρθρο της οποίας παραπέμπει και σε αντίστοιχο εκτενέστερο από το blog της ethnikismos.net, (παρατίθεται και ολόκληρο παρακάτω), τον παραολυμπιονίκη Σίμο Παλτσανιτίδη, κάτοικο Χίου, με post και σχόλιο στο προφίλ του στο Facebook, το ProNews, το skeftomasteellhnika.blogspot.com και το firstnews.com.gr.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.

Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια