Μηταράκης: Διαδόσεις των λαθροδιακινητών (!) οι εξαφανίσεις προσφύγων (βίντεο)

Μια καινοφανή θεωρία εφηύρε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης για να… δικαιολογήσει την εξαφάνιση προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στα νησιά και τη Χίο ειδικότερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά την σημερινή – Τρίτη 24 Αυγούστου 2021 – επίσκεψή του στην ΒΙΑΛ.

Σε ερώτηση, λοιπόν, από τον astraparis.gr, τι απέγιναν οι περίπου 10 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στις 4 Ιουλίου 2021, στην περιοχή Βοκαριά των Νενήτων, αφού μόνον οι εννέα από τους συνολικά 20 πήγαν στην δομή καραντίνας της Λευκωνιάς, η απάντησή του ήταν η εξής: Οι λαθροδιακινητές, ανεβάζουν τον αριθμό τους.

Στην παρατήρηση ότι τον αριθμό αυτό δήλωσαν on camera οι εντοπισθέντες πρόσφυγες, είπε ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι τους βάζουν οι λαθροδιακινητές να λένε τέτοια πράγματα.

Με κάτι τέτοιες αλχημείες και πλήθος υπεκφυγών ο κ. Μηταράκης ισχυρίσθηκε ότι όλα στο Αιγαίο βαίνουν σύμφωνα με τον νόμο και ότι λιμενικό, Frontex και αστυνομία τηρούν την νομιμότητα. Για να προσθέσει ότι ουδεμία έχει λάβει καταγγελία περί εξαφάνισης προσφύγων που έχουν ήδη φτάσει στα νησιά και μετά βρέθηκαν στην Τουρκία.

Κατά τρόπο ανάλογο, είπε ότι θα κινηθούν το λιμενικό και η Frontex στην περιοχή του Αιγαίου για τυχόν νέες προσφυγικές ροές, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις το Αφγανιστάν.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις για την κατασκευή της νέας υπερδομής στο Θόλος, με τον σχετικό διαγωνισμό να ολοκληρώνεται στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, ο υπουργός Μετανάστευσης επανέλαβε το αφήγημα ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από τις παρατάξεις της αριστεράς, αγνοώντας ηθελημένα την σχετική αρνητική ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου.

Στην ερώτηση αν θα έρθουν πάλι τα ΜΑΤ για να αντιμετωπίσουν τους λίγους που κατά την δική του εκδοχή διαφωνούν στον σχεδιασμό του, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του.

Κάρμαντζης στηρίζει Μηταράκη για το Θόλος

Ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης στις δηλώσεις του και κυρίως στις μη απαντήσεις του στα σχετικά ερωτήματα κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να συμπλεύσει με την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το Θόλος και ούτε – φυσικά – θα σταθεί απέναντι στον κ. Μηταράκη.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις του astraparis.gr αρνήθηκε να πει ποιά είναι η δική του θέση, η οποία όπως επανειλημμένα τόνισε είναι ξεκάθαρη.

Αδειάζει η ΒΙΑΛ, καθαρίζεται από σκηνές και σκουπίδια ο χώρος

Ο κ. Μηταράκης βρέθηκε σήμερα στην ΒΙΑΛ και παρακολούθησε την επιχείρηση – με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Παναγιώτη Αναγνώστου – καθαρισμού της περιοχής από σκηνές και παραπήγματα, που είχαν επεκταθεί εκτός του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης.

Ήδη, όπως ανέφερε ο διοικητής του ΚΥΤ κ. Παναγιώτης Κιμουρτζής έχουν καθαρισθεί και αποδοθεί στους κατοίκους του Χαλκειούς εκτάσεις περίπου 50 στρεμμάτων και ο καθαρισμός συνεχίζεται.

Στην ΒΙΑΛ σήμερα διαμένουν 293 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αύριο αναμένεται να αναχωρήσουν για την ηπειρωτική Ελλάδα 71 άτομα από το σύνολο των 230 που διαμένουν σε διαμερίσματα στην πόλη της Χίου.

Παρακολουθείστε στο βίντεο που ακολουθεί τις δηλώσεις και τις απαντήσεις καθώς και τις μη απαντήσεις των κ.κ. Μηταράκη και Κάρμαντζη