Μνημείο για τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, αλλά και… σταυρός από την ΕΕΝΕ

Την ανέγερση στην Λέσβο μνημείου για τον «Ήρωα του Αιγαίου» αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος Κυριάκο Παπαδόπουλο θα χρηματοδοτήσει η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, που δόθηκε στην δημοσιότητα την Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018.

Παράλληλα, κάνει γνωστό ότι θα προχωρήσει και στην ανέγερση ενός σταυρού – θρησκευτικού μνημείου, «τηρώντας τις ενδεδειγμένες θεσμικές διαδικασίες, καθώς ο σταυρός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εθνικής μας ταυτότητας και της ιστορίας μας».

Ανεξάρτητα, πάντως, των προθέσεων, η απόφαση για την ανέγερση του σταυρού δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, καθώς αναπόφευκτα συνδέεται με την όλη υπόθεση του περίφημου σταυρού στην περιοχή Απελή Λέσβου, που στήθηκε νύκτα από αγνώστους (;), γκρεμίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και ξαναστήθηκε (;) σε μια διαδικασία που δημιουργεί εκ του μη όντος ζητήματα στην κοινωνία της Λέσβου.

Διευκρινίζει δε περαιτέρω ότι ασκεί την συγκεκριμένη παρέμβαση «ώστε η διαχείριση ευαίσθητων ζητημάτων σαν αυτό να μην αφήνονται αποκλειστικά στα άκρα και τις περιθωριακές φωνές ένθεν και ένθεν»!

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επισημανθεί ότι είναι τουλάχιστον άκομψο από την μια να τιμάται ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, που προσέφερε τα μέγιστα και αναγνωρίσθηκε για την προσφορά του στο προσφυγικό και από την άλλη (για αντίβαρο και ισορροπία;) η ΕΕΝΕ να παίρνει την σκυτάλη από εκείνους που επιχειρούν να διχάσουν την κοινωνία της Λέσβου, με την διαφορά απλά ότι η ίδια υπόσχεται να τηρήσει τις νόμιμες διαδικασίες.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΕΝΕ έχει ως ακολούθως:

«Στο πλαίσιο της ανοιχτής γέφυρας που έχει η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) με την κοινωνία, η Ένωση αποφάσισε να προχωρήσει σε μία διπλή κίνηση, υψηλού συμβολισμού αναφορικά με την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση στη χώρα μας. 

Συγκεκριμένα, η Ένωση θα χρηματοδοτήσει την ανέγερση ενός μνημείου για τον εκλιπόντα αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος Κυριάκο Παπαδόπουλο, τον «Ήρωα του Αιγαίου» που με αυταπάρνηση και κατάθεση ψυχής, έσωσε εκατοντάδες ζωές προσφύγων – μεταναστών τα τελευταία χρόνια. Ένα συμβολικό φόρο τιμής και αναγνώρισης στον σπουδαίο συμπολίτη μας που ανέδειξε τη γενναιοδωρία και τη φιλαλληλία των Ελλήνων με το έργο του την κρίσιμη περίοδο που κορυφώθηκαν οι θαλάσσιες προσφυγο-μεταναστευτικές ροές.

Παράλληλα, τηρώντας τις ενδεδειγμένες θεσμικές διαδικασίες, η ΕΕΝΕ θα χρηματοδοτήσει και την ανέγερση ενός σταυρού στο νησί της Λέσβου, καθώς, ο σταυρός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εθνικής μας ταυτότητας και της ιστορίας μας. 

Αποτελεί πάγια θέση της ΕΕΝΕ ότι η επιχειρηματική κοινότητα δεν θα πρέπει να είναι απούσα στα μεγάλα ζητήματα και προβλήματα της χώρας και του λαού μας και ότι με στοχευμένες παρεμβάσεις θα πρέπει να δίνει και εκείνη το στίγμα της ώστε η διαχείριση ευαίσθητων ζητημάτων σαν αυτό να μην αφήνονται αποκλειστικά στα άκρα και τις περιθωριακές φωνές ένθεν και ένθεν.

Με τη συμβολική κίνηση αυτή, η ΕΕΝΕ θέλει να καταδείξει πως μπορεί κανείς να είναι ευαίσθητος και φιλόξενος, και ταυτόχρονα να αγαπά και να τιμά τα εθνικά σύμβολα, τις παραδόσεις και τις αρχές της χώρας μας. Μιας χώρας που έχει επωμισθεί δυσανάλογο βάρος στον τομέα του προσφυγικού-μεταναστευτικού και έχει καταφέρει μέσα στην κρίση να αναδείξει την ευγένεια ψυχής, τη γενναιοδωρία και την ευαισθησία των Ελλήνων».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια