Μνήμες και διδαχή από τη μάχη του Κάμπου

Εκδήλωση προς τιμή των μαχητών ηρώων του ΔΣΕ στη Μάχη του Κάμπου, στις 17 Μάρτη του 48, πραγματοποίησε το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Χίου και η Τ.Ο. Χίου του ΚΚΕ, 22 Απριλίου 2018.

 

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ κ. Δημήτρης Ψωμαδάκης, συνδέοντας την εκδήλωση με το γιορτασμό των 100χρονων του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια, εκ μέρους της Τ.Ε. Χίου, μίλησε το μέλος της κ. Δημήτρης Νομικός, τονίζοντας τα ιστορικά συμπεράσματα στα οποία μας οδηγούν η Εθνική Αντίσταση και η 3χρονη Εποποιία του ΔΣΕ, την αξία τους για την καθοδήγηση της ταξικής πάλης και πώς πρέπει να συνδέονται με τις σημερινές και αυριανές μάχες για την ανατροπή του καπιταλισμού, το σοσιαλισμό. Αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις τουρκικές προκλήσεις και τη στάση των αστικών κυβερνήσεων και κάλεσε σε αγωνιστική επαγρύπνηση και εγρήγορση για την αποτροπή του πολέμου την αλληλεγγύη στα θύματά του, πρόσφυγες και μετανάστες, απαιτώντας τον άμεσο απεγκλωβισμό τους από τα νησιά.

Ακολούθησε η συγγενής του Γιαννίκου Πίττα κ. Άρτεμης Πίττα Προμπονά,  η οποία παρουσίασε ένα σύντομο βιογραφικό του θείου της, βασισμένη στο προσωπικό του ημερολόγιο της Μέσης Ανατολής.

Τελευταία ομιλία έγινε από  το μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ κ. Γιάννη Αμπαζή. Έγινε  σύντομη αναφορά στην ιστορία της περιόδου ΄40-΄49 και εξιστόρησε τα γεγονότα της Μάχης του Κάμπου.

Οι μαχητές του ΔΣΕ, μετά από μάχες και συγκρούσεις, κατέφυγαν στο περιβόλι του Λυκιαρδόπουλου στον Κάμπο, προστετευόμενοι από τον επιστάτη Κώστα Ξύδα, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με το ΔΣΕ. Απλά βοηθούσε αγωνιστές του λαού.

Τα ξημερώματα της 17 Μάρτη του 48, από προδοσία, βρέθηκαν περικυκλωμένοι από δυνάμεις της χωροφυλακής και μονάδας καταδρομών του στρατού . Στη 5ωρη μάχη που δόθηκε έχασαν τη ζωή τους οι Γιώργης Λεοντάρας, Γιαννίκος Πίττας , και Αντώνης Ξυλάς. Οι υπόλοιποι διέφυγαν.

Απ’ όσους διέφυγαν:

Ο Μιχάλης Βοριάς, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ στη Χίο, τραυματίας από τη μάχη της Αχλάδας, και ο Κυριάκος Καμπανέλας συνελήφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή και εκτελέστηκαν εν ψυχρώ, ο πρώτος με στραγγαλισμό και ο δεύτερος με εξ επαφής πυροβολισμό από χωροφύλακα, που μάλιστα του είπε «αντί να κλαίει η μάνα μου καλύτερα να κλαίει η δικιά σου», αναγνωρίζοντάς του –και στο πρόσωπο του αναγνώριζε για όλους τους μαχητές του ΔΣΕ- το ανυποχώρητο του αγώνα τους μέχρι την τελική νίκη και ταυτόχρονα τον τρόμο που αυτός προκαλούσε στις δυνάμεις τις αστικής τάξης.

Οι    Γιάννης Τράτσης, Παντελής Γεωργούλης, Κώστας Ζερβός, Σιδερής Πλακωτάρης, Μάρκος Τζιώτης, Κώστας Ξύδας (ο επιστάτης), Δημήτρης Ψιακής,  συνελήφθησαν λίγο αργότερα και εκτελέστηκαν στις 20/8/48 στο Γουδί.

Ο Δημήτρης Ευαγγελινός δολοφονήθηκε σε απόμερη γιάφκα στις 20 Μάρτη ΄48 μετά από προδοσία.

Ο παπα Νικόλας Ξενάκης, αφού διέφυγε από τη μάχη κατέφυγε στο κτήμα Κουκούλη. Αντιμετώπισε μόνος του το λόχο χωροφυλάκων άνευ θητείας στο «Λεμάνικο» στους πρόποδες του Κορακάρη. Μετά από πολύωρη μάχη, στη προσπάθεια του να διαφύγει, ριπή πολυβόλου του τσάκισε τα δυο πόδια.  Εκτελέστηκε στο Γουδί στις 23 Μάρτη του ΄48.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση πλάκας προς τιμή των πεσόντων του ΔΣΕ που πρόκειται να τοποθετηθεί στο χώρο, ενώ οι παρόντες απόγονοι των ηρώων Μιχάλη Βοριά, Γιάννη Πίττα, Κυριάκου Καμπανέλα, Γιώργου Λεοντάρα και Αντώνη Ξυλά πού έδωσαν τη ζωή τους στη Μάχη του Κάμπου κατέθεσαν λουλούδια στον τόπο θυσίας τους.