Μοσχαράκι με ρόδια

Τα ρόδια ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους και εκτός από τις παραδοσιακές συνταγές για λικέρ μαρμελάδες κ.λπ υπάρχουν και άλλοι τρόποι να τα γευτούμε παίρνοντας τα μοναδικά θρεπτικά συστατικά τους. Ένας από αυτός είναι στη σαλάτα, αλλά εξίσου μοναδική είναι και η γεύση του νουά με ρόδι.

Yλικά για 6 άτομα

1.500 γραμμ. νουά (καλύτερα από μοσχαράκι γάλακτος), σε φέτες

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

3/4φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο

8 γαρίφαλα

4 ξερά κρεμμύδια, μεγάλα, χοντροκομμένα

½ φλιτζ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού

1 ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί

½ κ.γ. καρδάμο, σε σκόνη (κακουλέ)

1 κ.σ. ξίδι

3 ρόδια, τους σπόρους

1 φλιτζ. σταφίδες, ξανθές

 

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρέας και από τις δύο πλευρές, μαζί με τα γαρίφαλα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και τα γυρίζουμε 2-3 βόλτες. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το κρασί, το καρδάμωμο, το ξίδι, το αλατοπίπερο και λίγο ζεστό νερό, όσο να σκεπάζει το κρέας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 1½ ώρα. Στην πορεία ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα, λιώνουμε με ένα πιρούνι τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τους σπόρους από τα ρόδια μαζί με τις σταφίδες και λίγο ζεστό νερό. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοψηθεί για 15 λεπτά και στο τέλος ξαναβάζουμε το νουά στην κατσαρόλα, για να ζεσταθεί. Το σερβίρουμε σκέτο, με πατάτες βρασμένες στον ατμό ή με λευκό ρύζι.

Τips

Αντί για νουά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μάγουλα, ελιά ή ποντίκι. Αν θέλουμε τη σάλτσα πιο βελούδινη, την περνάμε από το πολυμίξερ αφού αφαιρέσουμε τα γαρίφαλα, επειδή θα την πικρίσουν.

 

Σχόλια