Μουσική διαμαρτυρία στη Χίο, διαδήλωση στην Σάμο κατά των push back

Τις παράνομες και απάνθρωπες επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές αρχές στο Αιγαίο καταδίκασαν με παρέμβασή τους στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Χίου, στην οδό Απλωταριάς, οργανώσεις και συλλογικότητες το απόγευμα της Παρασκευής 25 Ιουνίου 2021.

Διαβάζοντας σχετικές μαρτυρίες και δημοσιεύματα, με φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει την βάρβαρη τακτική του λιμενικού, με διανομή ενημερωτικού υλικού αλλά και με μουσική, οι συμμετέχοντες επιχείρησαν να πληροφορήσουν τους πολίτες για το έγκλημα που συντελείται στο Αιγαίο, αλλά και στον Έβρο.

Όπως σημειώνουν, οι επαναπροωθήσεις των προσφύγων από τα νησιά (αλλά και από την ενδοχώρα) είναι εδώ και πολύν καιρό μια πραγματικότητα, όπως αποδεικνύεται από πάρα πολλές πηγές και μαρτυρίες. Τοπικά και πανελλαδικά ΜΜΕ, αλλά και διεθνείς οργανώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, έχουν αναδείξει με κάθε τρόπο το γεγονός: περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν βίαια προς την Τουρκία τους τελευταίους 13 μήνες.

Επισημαίνουν δε ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ότι ο τρόπος εφαρμογής των push back γίνεται όλο και πιο θρασύς, όλο και πιο επικίνδυνος για τη ζωή των προσφύγων, καθώς άνθρωποι επαναπροωθούνται ακόμη κι αφού έχουν πατήσει το πόδι τους στη στεριά, αναγκαζόμενοι να επιβιβαστούν ξανά σε σωσίβιες λέμβους που κατόπιν αφήνονται ακυβέρνητες στη θάλασσα.

«Απέναντι σ’ ένα τέτοιο δεδομένο – που το αρνείται πεισματικά η ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και το αποδέχεται σιωπηρά η Ε.Ε., έχοντας την Ελλάδα ως πρόθυμο “φρουρό των συνόρων της” – κανένας πολίτης με στοιχειώδεις ευαισθησίες δεν δικαιούται να μένει παρατηρητής», τόνισαν οι διοργανωτές της παρέμβασης, που ολοκληρώθηκε με τα τραγούδια που ερμήνευσε ο Μάριος Νεαμονιτάκης.

Την διαμαρτυρία όπου συμμετείχε πλήθος κόσμου οργάνωσαν ο κοινωνικός χώρος Αντίβαρο, οι Αλληλέγγυοι Χίου και η «Λάθρα;» – Επιτροπή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου.

Ανάλογες δράσεις έγιναν και γίνονται αυτές τις μέρες στη Σάμο, στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη (αύριο, Κυριακή 27/6), στο πλαίσιο της πανελλαδικής καμπάνιας ενάντια στις επαναπροωθήσεις #StopPushbacks.

 

Μαζική και μαχητική διαδήλωση στο Βαθύ Σάμου

Με μια πολύ μαζική και ιδιαίτερα μαχητική διαδήλωση στο Βαθύ, συνεχίστηκε την Παρασκευή το τριήμερο δράσεων ενάντια στις επαναπροωθήσεις, στα πλαίσια της πανελλαδικής πρωτοβουλίας StopPushbacks, που η διοργανώνει η Πρωτοβουλία Σάμου .

Στην σχετική ανακοίνωσή της για την δράση η Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου αναφέρει τα ακόλουθα:

Άνθρωποι προερχόμενοι από πολλά σημεία της γης καταδίκασαν τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές και καταργούν κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπισμού. Για πρώτη ίσως φορά τόσο στη Σάμο όσο και πανελλαδικά οι διαδηλωτές φώναξαν δυνατά και μαζικά ότι οι μαφιόζικες αυτές παρακρατικές πρακτικές δεν μπορούν να συνεχίζονται και δεν είναι ανεκτές από την κοινωνία.

Η πρωτόγνωρη σε δύναμη και πλήθος πορεία πέρασε μέσα από γειτονιές της Σάμου και μπροστά από τα γραφεία του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος και της FRONTEX. Έλληνες και Ευρωπαίοι λιμενικοί αναλαμβάνουν τις δολοφονικές επιχειρήσεις και στο όνομα της δήθεν «φύλαξης των συνόρων» τρομοκρατούν, χτυπούν και στερούν το υπέρτατο ανθρώπινο δικαίωμα της αναζήτησης διεθνούς προστασίας σε εξαθλιωμένους ανθρώπους, άντρες, γυναίκες και παιδιά, που το μόνο τους έγκλημα είναι να αναζητήσουν μια ειρηνική ζωή και ένα καλύτερο μέλλον μακριά από την αθλιότητα από την οποία ξέφυγαν.

Το μέγεθος και η ζωντάνια των κινητοποιήσεών μας -όπως είναι φυσικό- έχει θορυβήσει και αρκετούς που προτιμούν την σιωπή και το σκοτάδι. Κάποιοι από αυτούς φρόντισαν να ξηλώσουν το μνημείο που τοποθετήθηκε την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεών μας στην παραλία για να θυμίζει τους νεκρούς της μεταναστευτικής πολιτικής Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο κι αν οι ίδιοι κλείνουν τα μάτια, εμείς, με τα λόγια του Αισχύλου, όπως έγραφε η μαρμάρινη πλάκα, “Βλέπουμε το Αιγαίο πέλαγος ανθισμένο με νεκρούς”. Και θα τους θυμίζουμε για πάντα ότι η αλληλεγγύη θα νικήσει, οι άνθρωποι θα νικήσουν και οι ίδιοι θα πεταχτούν στα σκουπίδια της ιστορίας, εκεί όπου ανήκουν.

Το τριήμερο ενάντια στις επαναπροωθήσεις ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο στο παλιό σχολείο του Όρμου με προβολή βίντεο σχετικών με τις επαναπροωθήσεις, συλλογική κουζίνα και συζήτηση, στις 20:00.