Μπακίρια τα χρυσά, άφαντα τα μετρητά την πλήρωσε ο παπάς στις Καρυές

Μια ενδιαφέρουσα – πλην, όμως, λυπηρή – υπόθεση, η οποία κρατά διχασμένο και ανάστατο από το 2015 ένα ολόκληρο χωριό, τις Καρυές Χίου, εκδικάσθηκε σήμερα Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019, από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου.

Στο εδώλιο βρέθηκαν κατηγορούμενοι για υπεξαίρεση ο τότε εφημέριος του χωριού, καθώς και οι τότε τέσσερις εκκλησιαστικοί επίτροποι, για μια υπόθεση που αποκαλύφθηκε μεν το 2015, εκδικάσθηκε δε σήμερα, πλην – όμως – κάποια σημεία της παρέμειναν και θα παραμείνουν στο διηνεκές αδιευκρίνιστα έως σκοτεινά.

Το 2015, λοιπόν, μετά από εσωτερικές καταγγελίες μέσα στην εκκλησιαστική επιτροπή αποκαλύφθηκε ότι είχαν γίνει άφαντα 17.000 ευρώ, που ήταν το τίμημα από την πώληση χωραφιών της Παναγιάς, προκειμένου να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ και άλλες υποχρεώσεις, ένα σχετικά μικρό ποσό που αφορούσε κέρματα του παγκαριού και το σημαντικότερο εκατοντάδες τάματα, χρυσά κοσμήματα και τιμαλφή, που στόλιζαν επί δεκαετίες την εικόνα της Παναγίας.

Τα τάματα βρίσκονταν μέσα στο χρηματοκιβώτιο της εκκλησίας, που είχε δύο κλειδιά, μαζί και με τα μετρητά (17.000 ευρώ), τα οποία – επιπροσθέτως – ήταν ασφαλισμένα σε ξεχωριστό μεταλλικό κουτί με τρία λουκέτα, προκειμένου να είναι αδύνατη η λαθροχειρία από έναν άνθρωπο που θα ήθελε να βάλει χέρι στο παγκάρι.

Ένας εκ των κατηγορουμένων, ο οποίος στην απολογία του τα έριξε όλα στον παπά, είπε ότι είχε προταθεί να κατατεθούν τα 17.000 ευρώ στην τράπεζα για πρόσθετη ασφάλεια, πλην – όμως – τούτο απερρίφθη από τον παπά με το επιχείρημα ότι αν πάνε στην τράπεζα θα τα πάρει ο Τσίπρας! Κι έτσι «ασφαλίσθηκαν» στο χρηματοκιβώτιο.

Το 2015, όταν και εδόθη εντολή από την μητρόπολη Χίου για την καταγραφή όλων των χρυσαφικών, τιμαλφών κ.λπ. αποκαλύφθηκε ότι τα χρυσαφικά – 280 τον αριθμό – ήταν απλά… μπακίρια (!) και μόνον 44 ήταν αληθινά, όπως απεφάνθη ειδικός πραγματογνώμονας που εκλήθη για να τα εκτιμήσει.

Μέχρι τότε, επίτροποι, κάτοικοι, επισκέπτες κ.ά., όλοι τα θεωρούσαν χρυσά και ξαφνικά απεδείχθησαν κάλπικα, κάτι – όμως – που δεν απεδείχθη στο δικαστήριο, καθότι ουδεμία πιστοποίηση υπήρχε νωρίτερα ότι όντως ήταν χρυσά αν και φαίνονταν, άλλωστε τάματα ήταν και τούτο είναι ένα από τα σημεία που στο διηνεκές θα συζητείται στις Καρυές, αλλά συμπέρασμα δεν θα υπάρχει.

Επίσης, κάποιες λίρες, που είχαν εξαφανισθεί επανήλθαν στο παγκάρι τμηματικά, χωρίς και πάλι να διευκρινισθεί πώς είχαν μεταφερθεί σε άλλο σημείο και επανήλθαν στο παγκάρι.

Το θρίλερ, όμως, ήταν τα μετρητά, οι 17.000 ευρώ που ήταν σε ξεχωριστό κουτί με τα τρία λουκέτα. Όταν έφτασε η ώρα να ανοίξουν τα λουκέτα τούτο ήταν αδύνατο, άλλοι είπαν ότι σκούριασαν τα λουκέτα, άλλοι ότι ήταν επίτηδες λάθος τα κλειδιά κι έτσι αποφασίσθηκε να φέρουν λάμα για να τα κόψουν.

Κατετέθη εν προκειμένω στο δικαστήριο ότι στο κούνημα του κουτιού τούτο φαινόταν άδειο, δεν ακουγόταν τίποτα να πηγαινοέρχεται εντός του, αλλά η απάντηση του παπά ήταν ότι δεν χτυπάει επειδή τα λεφτά ήταν μέσα σε φάκελο.

Κόπηκαν, λοιπόν, παρουσία όλων των επιτρόπων με την λάμα τα λουκέτα, ανοίγει το κουτί, πουθενά οι 17.000 ευρώ. Άφαντα τα μετρητά.

Θα τα πήρε η Παναγία, είπε κάποιος για να μας τιμωρήσει επειδή πουλήσαμε τα χωράφια της!

Πάντως, τα λεφτά δεν βρέθηκαν, οι επόμενοι επίτροποι έκαναν έρανο για να μαζέψουν χρήματα και να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις και το χωριό επί τέσσερα χρόνια ζει, κοιμάται και ξυπνά με την υπόθεση αυτή.

Το δικαστήριο μετά και από πρόταση της εισαγγελέως μετέτρεψε τις κατηγορίες σε πλημμεληματικού χαρακτήρα και αυτές με τον νέο ποινικό κώδικα παρεγράφησαν για τους επιτρόπους, όχι – όμως – και για τον παπά, ο οποίος καταδικάσθηκε για τα κέρματα και τις 17.000 ευρώ που εξαφανίσθηκαν από το κουτί.

Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 ετών, με τριετή αναστολή η δε έφεσή του έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Η δίκη, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, προκάλεσε το ενδιαφέρον των κατοίκων του χωριού που είχαν κατακλύσει την αίθουσα, ενώ εξετάσθηκαν περισσότεροι από 15 μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια