«Μπλόκο» από το Δ.Σ. Χίου στο ψήφισμα της ΛΑΣ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Απερρίφθη… μετά πολλών επαίνων η πρόταση ψηφίσματος κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων που κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο Χίου ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μάρκος Σκούφαλος, σήμερα Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2023.

Το ψήφισμα καταψήφισε η δημοτική αρχή, ενώ λευκό ψήφισε η Σύμπραξη Δημιουργίας. Υπέρ του ψηφίσματος εκτός από την ΛΑΣ τάχθηκαν η Συμμαχία Αξιών και η Χίος Μπροστά.

Με ανακοίνωσή της η ΛΑΣ καυτηριάζει την στάση της δημοτικής αρχής, σημειώνοντας τα ακόλουθα:

Επιμελέστατη στην κυβερνητική γραμμή αποδείχτηκε η δημοτική αρχή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, που απέρριψε το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, εναντίον του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Με τον ίδιο το δήμαρχο  να δηλώνει, εγώ δεν έχω πρόβλημα με τα ιδιωτικά ΑΕΙ και με σαθρά επιχειρήματα του τύπου, δεν γνωρίζουμε τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της ΝΔ, αρνήθηκαν να συνταχθούν με τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, των σπουδαστών, των γονέων και του εκπαιδευτικού κόσμου που βρίσκονται στους δρόμους για να υπερασπίσουν και το πανεπιστήμιο Αιγαίου που θα πληγεί άμεσα από τα σχέδια της κυβέρνησης.

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του εκλεγμένου του ΣΥΡΙΖΑ με τη δημοτική αρχή και αντιδήμαρχου Ιωνίας που ψήφισε παρών, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα δεν εξυπηρετεί το χιώτικο λαό και τα τοπικά ζητήματα, δεν παράγει αποτέλεσμα , είναι θέμα γενικής πολιτικής και δεν προέρχεται από το πανεπιστήμιο της Χίου (!).

Μα τέτοιοι είναι όλοι τους, που δεν έχουν πάρει είδηση ότι και στη Χίο, την 1η Φλεβάρη οι φοιτητές θα βρίσκονται στους δρόμους της Χίου και η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας .

Το ψήφισμα που καταθέσαμε  στο δημοτικό συμβούλιο Χίου είναι το παρακάτω.

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, κατέθεσαν νομοσχέδιο με τίτλο «ελεύθερο πανεπιστήμιο», με βασικό σκοπό τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. 

Το νομοσχέδιο παραβιάζει το άρθρο 16 του ελληνικού Συντάγματος καθώς υπάρχει ρητή αναφορά σε αυτό ότι «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υπό την εποπτεία του κράτους».

Βάσει των προβλέψεων του νομοσχεδίου:

  • διαμορφώνεται μια μεγάλη αγορά πτυχίων, με 3ετή, 4ετή, 5ετή προγράμματα σπουδών, τα οποία θα είναι ισότιμα και πανεπιστημιακά αναγνωρισμένα.
  • καταργείται ο ενιαίος μέχρι τώρα τρόπος πρόσβασης στα πανεπιστήμια, η εισαγωγή σε αυτά θα κρίνεται ακόμα περισσότερο ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε οικογένειας, γίνεται ακόμα πιο άδικη. 

Ειδικότερα για το τμήματα  του ακριτικού νησιού μας, με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης, το διαχρονικό χτύπημα της αξίας των πτυχίων, το σοβαρά προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο, η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, για την ίδια την επιβίωση και συνέχιση της  λειτουργίας των τμημάτων του πανεπιστημίου στο νησί μας και σε όλα τα νησιά, καθώς με μαθηματική ακρίβεια θα υπάρξει μείωση των εισακτέων και μείωση της ήδη ανεπαρκούς χρηματοδότησης για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. 

Αυτό μαρτυρά και η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο πως η ευθύνη για το άνοιγμα και κλείσιμο τμημάτων μεταφέρεται πλέον στα ίδια τα πανεπιστήμια. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, θεωρεί πως αυτό που χρειάζεται η κοινωνία, το νησί μας και τα παιδιά μας είναι δημόσιο και αναβαθμισμένο πανεπιστήμιο. Αυτό είναι που πρέπει να στηρίξει η πολιτεία. 

Για τους λόγους αυτούς, δηλώνουμε απερίφραστα την αντίθεση μας στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο».