«Μπλόκο» των Λαγκαδούσων στα τηγανέλαια

Με δυναμική παρουσία στον χώρο του εργοταξίου ξεκινούν οι κάτοικοι της Λαγκάδας Χίου από τις 7 το πρωί της Δευτέρας, 18 Μαρτίου 2019, τον αγώνα τους κατά της εγκατάστασης και λειτουργίας της μονάδας παραγωγής ενέργειας με την καύση τηγανέλαιων, στην είσοδο του χωριού τους.

Στόχος η παρεμπόδιση των εργασιών, που έχουν ήδη ξεκινήσει με την εκτέλεση αρχαιολογικών τομών στο οικόπεδο των περίπου πέντε στρεμμάτων ,που παραχωρήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο στον ιδιώτη επενδυτή.

Η ομόφωνη απόφαση της λαϊκής συνέλευσης, στην κατάμεστη αίθουσα του κοινοτικού συμβουλίου, την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, επισφράγισε αυτό που εδώ και μέρες έχει εκφρασθεί, δηλαδή την καθολική αντίθεση στην μονάδα, που κρίνεται ότι υποβαθμίζει το περιβάλλον και θέτει σε δοκιμασία το χωριό της Λαγκάδας και την ευρύτερη περιοχή.

Στην λαϊκή συνέλευση αποφασίσθηκε, επίσης, η μαζική παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, 18 Μαρτίου 2019, στις 6 το απόγευμα, προκειμένου ο δήμος Χίου να πάρει θέση και να κινήσει με την νομική υπηρεσία του δικαστικές και άλλες διαδικασίες, για την ακύρωση της απόφασης αδειοδότησης της μονάδας.

Επιπλέον, αποφασίσθηκε ο ορισμός δικηγόρου για λογαριασμό της τοπικής κοινότητας Λαγκάδας, που θα ερευνήσει όλη την υπόθεση και θα κινηθεί νομικά για την αποτροπή της εγκατάστασης και λειτουργίας της μονάδας.

Στην Βουλή το θέμα από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη

Την απόφασή του να φέρει μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου το θέμα στην Βουλή έκανε γνωστή στην λαϊκή συνέλευση ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος επεσήμανε προσέτι ότι η απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου πάσχει στην διαβούλευση που ουδέποτε έγινε, αλλά και στην υποχρέωσή του να παραπέμψει την υπόθεση στο αρμόδιο περιφερειακό όργανο για γνωμοδότηση.

Δήλωσε, τέλος, την πλήρη στήριξή του στην απόφαση της τοπικής κοινωνίας.

Το ζήτημα της έλλειψης διαβούλευσης επισημάνθηκε σε παρεμβάσεις φορέων και πολιτών, ενώ απεκαλύφθη έγγραφο της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προς τον δήμο Χίου, με ημερομηνία 19 Απριλίου 2017, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, την επιτροπή ποιότητας ζωής και την επιτροπή διαβούλευσης, κάτι που ουδέποτε έγινε. Σε τέτοιες περιπτώσεις και εφόσον παρέλθει χρονικό διάστημα ενός μηνός τεκμαίρεται ότι είναι θετική η θέση του φορέα (δήμος Χίου).

Το σύνολο των φορέων και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων που παρέστησαν στην λαϊκή συνέλευση εξέφρασαν την πλήρη συμπαράστασή τους στον αγώνα των κατοίκων της Λαγκάδας κατά της εγκατάστασης της μονάδας στην περιοχή.

Επίσης, διαβάστηκαν ψηφίσματα συλλόγων των χωριών Λαγκάδας, Συκιάδας και Παντουκειούς, της λαϊκής συνέλευσης Συκιάδας και των επαγγελματιών της Λαγκάδας, που εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στο εγχείρημα.

Στην λαϊκή συνέλευση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Στρατής Γδύσης και Ματθαίος Φαφαλιός.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια