Μπόνους στους συνεπείς, φρένο στους σπάταλους

Συνδυασμένες κινήσεις ετοιμάζεται να κάνει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χίου, προκειμένου αφενός να εξοικονομήσει νερό, δεδομένης της άσχημης εικόνας των αποθεμάτων και της συνεχιζόμενης ανομβρίας και αφετέρου να βελτιώσει τις εισπράξεις και γενικότερα τα οικονομικά της.

Ξεκινώντας από την βελτίωση των οικονομικών και με δεδομένο ότι θα διατηρηθεί αμετάβλητο το τιμολόγιο της Εταιρείας, σχεδιάζεται η καθιέρωση μπόνους στους καλοπληρωτές, κατά το πρότυπου που εφαρμόζει η ΔΕΗ. Δηλαδή, επιστροφή χρημάτων σε κάθε λογαριασμό, αν και εφόσον ο πελάτης επιδεικνύει συνέπεια στις υποχρεώσεις του, δηλαδή στην εξόφληση των λογαριασμών.

Παράλληλα, η διοίκηση της ΔΕΥΑΧ συνεχίζει την προσπάθεια είσπραξης παλαιών οφειλών μέσω διακανονισμών, κάτι που – όπως επισημαίνει στον astraparis.gr ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Απόστολος Τζιώτης – έχει φέρει θεαματικά αποτελέσματα. Από το σύνολο των 615.000 ευρώ που ήταν οι οφειλές και με 1125 διακανονισμούς έχουν εισπραχθεί περί τις 315.000 ευρώ και η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται.

Φρένο στην άρδευση με νερό της ύδρευσης

Η μεγάλη μείωση των αποθεμάτων και η παρατεταμένη ανομβρία, που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν τέσσερις γεωτρήσεις και να γίνει περικοπή στην παροχή αρδευτικού νερού από το φράγμα Κατράρη, έχει σημάνει συναγερμό στην ΔΕΥΑΧ που σχεδιάζει πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας.

Στη παρούσα φάση ως πρώτο προβάλλει ο δραστικός περιορισμός στην χρήση του νερού ύδρευσης, από περίπου 4.500 παροχές, για αρδευτικούς σκοπούς σε κήπους είτε στην περιοχή της πόλης της Χίου, είτε στην περιφέρεια.

Αναφέρει δε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιώτης ότι στην περιοχή αμιγώς της πόλης σε πληθυσμό 3.000 κατοίκων η ημερήσια κατανάλωση νερού τους καλοκαιρινούς μήνες είναι 1000 κυβικά μέτρα, ενώ στην περιφέρεια η κατανάλωση εκτινάσσεται στα 2.700 κυβικά μέτρα. Δείγμα και απόδειξη ότι γίνεται μεγάλη κατανάλωση για κήπους και περιβόλια.

Για να μπει ένα φρένο σε αυτή την αλόγιστη, όπως την χαρακτηρίζει η ΔΕΥΑΧ χρήση του νερού ύδρευσης για αρδευτικούς σκοπούς, μελετάται η καθιέρωση ενός ετήσιου πλαφόν της τάξης των 100 κυβικών μέτρων με χρέωση του κανονικού τιμολογίου και πάνω από το όριο αυτό η χρέωση θα είναι τσουχτερή, με στόχο να αποτρέπεται η χρήση του νερού για αρδευτικές ανάγκες.