Να ενισχυθεί το ΕΚΑΒ στη Χίο ζητά από τον Βασίλη Κικίλια ο δήμαρχος

Την ενίσχυση της λειτουργίας του ΕΚΑΒ στη Χίο ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020.

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι «στον τομέα της Χίου επιχειρούν 17 διασώστες του ΕΚΑΒ από τους οποίους οι 13 είναι μόνιμοι και οι 4 με σύμβαση. Το 2020 θα συνταξιοδοτηθούν 2 διασώστες και ως εκ τούτου η δύναμη του τομέα θα ελαττωθεί έτι περισσότερο, ενώ αναμένεται εντός των επόμενων ετών να ακολουθήσει η συνταξιοδότηση και άλλων υπαλλήλων.

Ωστόσο, ο τομέας για να μπορέσει να αντεπεξέλθει επιχειρησιακά είναι απαραίτητο να διαθέτει συνολικά 35 άτομα, προκειμένου να στελεχωθεί το τηλεφωνικό κέντρο και να υπάρχει διαθεσιμότητα 3 ασθενοφόρων ανά βάρδια, ώστε να καλυφθεί πληθυσμιακά το νησί (αφού για 25.000, χρειάζεται τουλάχιστον 1 ασθενοφόρο για επείγοντα περιστατικά. Η Χίος με 55.000 πληθυσμό συν το προσφυγικό-μεταναστευτικό χρειάζεται –το λιγότερο- 3 ασθενοφόρα ανά βάρδια).

Σήμερα, ο τομέας λειτουργεί με 4 οχήματα / ασθενοφόρα τα οποία, όμως, λόγω του μεγάλου όγκου χιλιομέτρων που εκτελούν καθημερινά έχουν υποστεί τεράστιες φθορές με αποτέλεσμα να μην είναι συνεχώς διαθέσιμα και μάχιμα με την κατάσταση να είναι οριακή.

Επιπροσθέτως, είναι αδήριτη ανάγκη να τεθεί σε νέο πλαίσιο η λειτουργία του ΕΚΑΒ στα ακριτικά μας νησιά με την αποδέσμευση από τη 2η ΔΥΠΕ κατ’εξαίρεση, ούτως ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται με αποτελεσματικό τρόπο στις πολυάριθμες καθημερινές ανάγκες επέμβασης, υπαγόμενο άμεσα στη διοίκηση του νοσοκομείου των νησιών μας».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια