Να επιστρέψουν στην δουλειά τους οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας

Να μπει τέλος στο καθεστώς των αναστολών εργασίας για όσους υγειονομικού δεν έχουν εμβολιασθεί κατά covid, προκειμένου να επιστρέψουν στην δουλειά τους και να στηριχθεί το ΕΣΥ που καταρρέει, ζητά με ανακοίνωσή του το Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Κίνημα (ΑΡΚΙ) νοσοκομείου Χίου. Αναλυτικά:.

Σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. να θέσει εκτός εργασίας όσους υγειονομικούς δεν είχαν εμβολιαστεί.

Η κοινωνική αγριότητα αυτής της ρύθμισης και οι συνθήκες αναξιοπρέπειας και οικονομικής εξαθλίωσης που έχει δημιουργήσει  σε χιλιάδες ανθρώπους και στις οικογένειές τους, είναι πρωτοφανής. Είναι ντροπή για μια χώρα, να καταδικάζονται σε παντελή στέρηση μισθού και σε ακραία φτωχοποίηση, εργαζόμενοι που για χρόνια έχουν υπηρετήσει με εντιμότητα και αφοσίωση το δημόσιο σύστημα υγείας, για λόγους που δεν έχουν πλέον καμιά σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας. Είναι, όμως, ταυτόχρονα, εγκληματικά ανεύθυνο να στερείται το ΕΣΥ τις πολύτιμες υπηρεσίες έμπειρου υγειονομικού προσωπικού, σε περίοδο αναζωπύρωσης της πανδημίας  και έλλειψης προσωπικού όλων των δημόσιων δομών υγείας.

Το «καθεστώς» Μητσοτάκη και προσωπικά ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης έχουν την αποκλειστική πολιτική ευθύνη γι’ αυτή την αθλιότητα. Χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση και νομιμοποίηση, χωρίς θετική γνωμοδότηση από κανένα αρμόδιο θεσμικό όργανο της ελληνικής πολιτείας   χωρίς ανάλογη  σύσταση  των διεθνών (ΠΟΥ) ή ευρωπαϊκών οργανισμών (ECDC).

Την ώρα της πλήρους αναστολής όλων των μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού και αρκετούς  μήνες μετά το «σφύριγμα λήξης» της πανδημίας από την κυβέρνηση, την ώρα που η κα Γκάγκα σκέφτεται την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, η αναστολή εργασίας των εργαζομένων στο ΕΣΥ είναι το μόνο μέτρο υποχρεωτικότητας που υπερασπίζεται με πάθος η κυβέρνηση.

Αυτή η εμμονή έχει πολιτική εξήγηση: Οφείλεται στην ακροδεξιά αντίληψη «μηδενικής ανοχής», τιμωρητισμού και «σιδηράς πυγμής», ενός  αυταρχικού, καθεστωτικού και απάνθρωπου συστήματος, με ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης

Εμείς ως παράταξη, παρά την καθαρή δημόσια τοποθέτησή μας υπέρ του καθολικού εμβολιασμού  ως κρίσιμου «εργαλείου» αναχαίτισης  της πανδημίας, θεωρούμε ταυτόχρονα ότι πρέπει  να τελειώνουμε με την αθλιότητα των αναστολών εργασίας στο ΕΣΥ. Γιατί το δικαίωμα στην εργασία  και στην αξιοπρέπεια είναι ιερό και απαραβίαστο. Και γιατί η αποτροπή του λειτουργικού μπλακάουτ στο ΕΣΥ και η στήριξη των δημόσιων δομών υγείας που παραπαίουν, είναι όρος για την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης και για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στο νοσοκομείο Χίου τη στιγμή που η μια κλινική μετά την άλλη καταρρέουν από έλλειψη προσωπικού και η διοίκηση κωφεύει στις εκκλήσεις για πρόσληψη προσωπικού, υπάρχουν εργαζόμενοι που συνεχίζουν να είναι σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Απαιτούμε να τελειώσει τώρα η αθλιότητα των αναστολών εργασίας, να επιστρέψουν στην δουλειά τους οι εργαζόμενοι και να στηριχθεί το ΕΣΥ που καταρρέει.