Να γίνουν γραφεία ασύλου στην Τουρκία και στα σύνορα με Ελλάδα και Συρία

Την δημιουργία γραφείων υποδοχής και οργάνωσης αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία, αλλά και στα σύνορα με την Ελλάδα και την Συρία, ώστε να σταματήσει το επικίνδυνο και πολλές φορές θανατηφόρο πέρασμα των προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του Αιγαίου, προτείνει η συντονιστική επιτροπή αιρετών και κατοίκων Χίου και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση  να το απαιτήσει από την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ.

Σε ανακοίνωση – ψήφισμα, που έχει θέσει για διαδικτυακή ψηφοφορία, την Τρίτη 21 Απριλίου 2020, η συντονιστική επιτροπή ζητά – μεταξύ άλλων – να αποσυμφορηθούν τα νησιά, να κλείσουν οι δομές της ΒΙΑΛ στη Χίο και της Μόριας στην Λέσβο, να καταργηθεί η οποιαδήποτε  ερμηνεία περί υποχρεωτικού γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κ.λπ.

Αναλυτικά, το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας  με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων στοχεύει  στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη χώρα υποδοχής (Ελλάδα),  μετατρέποντας τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε φυλακές.

Η αύξηση των προσφυγικών ροών και ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών  στα νησιά αποτελούν κατάφωρη προσβολή στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο και στίγμα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για όλους όσους ανέχονται αυτήν την ντροπή.

Η επί χρόνια διαμορφωμένη αυτή κατάσταση και ο συνεχώς αυξανόμενος κατά τους τελευταίους μήνες αριθμός εγκλωβισμένων, οδηγεί στα άκρα τις αντοχές  των τοπικών κοινωνιών. 

Σήμερα, στα τρία μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λέσβο, Χίο και Σάμο βρίσκονται εγκλωβισμένοι  πάνω από 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε συνολικό πληθυσμό 168.000 μονίμων κατοίκων, εντείνοντας τα προβλήματα ποιότητας ζωής τόσο για τους μόνιμους κατοίκους, όσο και για τους πρόσφυγες – μετανάστες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κρίσιμη, σε εθνικό και γεωπολιτικό επίπεδο, περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου!

Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στην δημιουργία νέων υπερδομών – φυλακών στα νησιά, χωρίς να έχει λάβει κανένα άλλο μέτρο για την πραγματική αποσυμφόρηση των υφιστάμενων δομών.

Παραβλέπουν, μάλιστα, συστηματικά ότι κανένας σχεδιασμός με επίκεντρο τα νησιά δεν μπορεί να σταθεί, αφού οι ανεξέλεγκτες ροές ανατρέπουν εδώ και χρόνια τα πάντα!

Λόγοι υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας  της χώρας μας επιβάλουν τα νησιά της παραμεθορίου να έχουν ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση σε αυτό το θέμα, όπως ο ακριτικός  Έβρος, στα Β.Α. χερσαία σύνορα της χώρας μας. Τα πρόσφατα γεγονότα εκεί με την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, ενισχύουν αυτήν την άποψη ότι κανένα κέντρο δηλαδή δεν πρέπει να λειτουργεί στα νησιά!

Εμείς δεν θα χάσουμε την ανθρωπιά μας, ούτε θα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας κατά περίπτωση. Δεν θα ανεχτούμε, όμως, άλλο αυτή την κατάσταση στα νησιά μας,  που πυροδοτείται και αναζωπυρώνεται από τα συγκρουόμενα συμφέροντα στην Μέση Ανατολή των κυρίαρχων μεγάλων δυνάμεων, γεγονός που εκμεταλλεύεται η τουρκική κυβέρνηση και εργαλειοποιεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό σε βάρος της χώρας μας.

Απαιτούμε:

– Να μην δημιουργηθεί καμία υπερδομή – φυλακή σε κανένα νησί. Να αποσυμφορηθούν άμεσα και να κλείσουν οι υφιστάμενες δομές σε ΒΙΑΛ και Μόρια . Λέμε όχι στη λειτουργία και στην επέκταση hot spot – στρατοπέδων συγκέντρωσης με οποιαδήποτε μορφή. Λέμε όχι στη μετατροπή των νησιών σε φυλακές ψυχών.

– Να απεγκλωβιστούν άμεσα όσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά και να γίνει διαμοιρασμός τους σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη! Δεν μπορεί η ευρωπαϊκή  αλληλεγγύη να είναι απλά ένα κενό γράμμα.

– Να καταργηθεί η οποιαδήποτε  ερμηνεία περί υποχρεωτικού γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και να μην υπάρξει πρόβλεψη για κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση .

– Η ελληνική κυβέρνηση  να απαιτήσει από την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου  μέσα στην Τουρκία, σε προξενεία ή ειδικά γραφεία ευρωπαϊκών χωρών αλλά και στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους, ώστε να σταματήσει το επικίνδυνο και πολλές φορές θανατηφόρο πέρασμα προς τα νησιά του Αιγαίου.

– Να σταματήσει ο δρόμος του δουλεμπορίου και της φάμπρικας εκμετάλλευσης  με τα ολέθρια αποτελέσματα σε ανθρώπινες ζωές αλλά και της καταστροφής των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου!

– Να σταματήσουν οι επεμβάσεις των μεγάλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Να σταματήσουν οι πολεμικές συρράξεις».

Για την διαδικτυακή ψηφοφορία εδώ

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια