Να καταργηθεί ο νόμος για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Την άμεση κατάργηση του νόμου που ορίζει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, ζητά από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου (ΟΕΒΕ).

Η ΟΕΒΕ παραθέτει τις ακόλουθες επισημάνσεις, έχοντας ήδη αποκομίσει σημαντική εμπειρία από τη λειτουργία των καταστημάτων κατά την αργία της Κυριακής:

* Οι καταναλωτές δεν ανταποκρίθηκαν στο «άνοιγμα» των καταστημάτων τις Κυριακές με αποτέλεσμα οι έμποροι να επωμίζονται επιπλέον λειτουργικά έξοδα, χωρίς όμως αύξηση του κύκλου εργασιών τους

* Το συγκεκριμένο μέτρο ευνοεί τις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου και λειτουργεί σαφώς εις βάρος της μικρής οικογενειακής επιχείρησης, η οποία αποτελεί την συντριπτική πλειονότητα του τοπικού επιχειρηματικού ιστού.

* Το μέτρο απορυθμίζει, τόσο τις εργασιακές σχέσεις, όσο και την ποιότητα ζωής εργαζομένων και επιχειρηματιών – αυτοαπασχολουμένων.

* Από έρευνες που έχουν γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν προκύπτει θετικό αποτέλεσμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Είναι σαφές, τονίζει η ΟΕΒΕ, ότι «το πρόβλημα του μειωμένου τζίρου των εμπορικών καταστημάτων δεν οφείλεται στον χρόνο λειτουργίας τους, αλλά είναι ευθέως συναρτώμενο με τη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος των νοικοκυριών. Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα που θα ανακουφίσουν τον καταναλωτή, η ελεύθερη πτώση του τζίρου από εμπορική δραστηριότητα θα συνεχισθεί».

Καλεί, τον υπουργό να μην προβεί σε αποσπασματικές κινήσεις, που τελικά απορυθμίζουν την αγορά και να επανέλθει το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο που προέβλεπε το άνοιγμα μία Κυριακή το χρόνο (τελευταία πριν τα Χριστούγεννα ) και σε περίπτωση που η Πρωτοχρονιά είναι Δευτέρα να ανοίγουν και την τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Τέλος, ζητούμε – καταλήγει στην επιστολή της η ΟΕΒΕ Χίου – «να ορίζεται αποκλειστικά το θέμα του ωραρίου και των αργιών που θα επιτρέπεται να λειτουργεί η αγορά από τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους σε συνεργασία με φορείς εργαζομένων».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια