Να μην κλείσει η Εθνική Τράπεζα στα Καρδάμυλα ζητούν Μιχαηλίδης και Μηταράκης

Την ανάκληση της απόφασης της Εθνικής Τράπεζας να κλείσει το υποκατάστημά της στα Καρδάμυλα ζητούν οι βουλευτές Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης και της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μιχαηλίδης στην δήλωση του αναφέρει ότι απευθύνει σχετική επιστολή προς την διοίκηση της Τράπεζας και ενημερώνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια ενέργεια στους ακρίτες κατοίκους της βορειοανατολικής Χίου. Αναλυτικά, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η αιφνίδια απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για την κατάργηση του υποκαταστήματός της στα Καρδάμυλα αποτελεί ενέργεια η οποία υποβαθμίζει την παροχή υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Χίου.

Είναι αδιανόητο στις σημερινές συγκυρίες να υποβαθμίζονται υπηρεσίες σε ένα ακριτικό νησί. Υπενθυμίζουμε ότι η κεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων έχει γίνει επανειλημμένα από το υστέρημα του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί σε αντάλλαγμα οι τράπεζες να υποβαθμίζουν συνεχώς τις υπηρεσίες τους και ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ζητούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης της Εθνικής Τράπεζας για κατάργηση του υποκαταστήματος Καρδαμύλων, αίτημα το οποίο απευθύνουμε και με σχετική επιστολή μας προς την διοίκηση του ιδρύματος. Παράλληλα, ενημερώνουμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια ενέργεια στους ακρίτες κατοίκους της βορειοανατολικής Χίου».

Ο κ. Μηταράκης απέστειλε την ακόλουθη επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλο Μυλωνά:

«Αξιότιμε κ. Μυλωνά,

Η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να προχωρήσει σε κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας στα Καρδάμυλα της Χίου, αποτελεί μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη. Η εξέλιξη αυτή πρόκειται να δυσχεράνει σημαντικά τις εμπορικές συναλλαγές, την επιχειρηματική δραστηριότητα και εν γένει την καθημερινότητα των 3.000 μόνιμων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της δημοτικής ενότητας Καρδαμύλων, αλλά και των επισκεπτών της θερινής περιόδου.

Είναι γεγονός ότι η επέκταση των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών, έχουν μειώσει σε πολλές περιπτώσεις την ανάγκη για ύπαρξη υποκαταστημάτων. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει στα ακριτικά νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές. Η σύνθεση του πληθυσμού (ηλικιωμένοι με μικρή πρόσβαση στην τεχνολογία), οι διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονται και ο ρόλος των τραπεζών στις τοπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθιστούν απαραίτητη την ύπαρξη και λειτουργία τραπεζικών υποκαταστημάτων. 

Η Εθνική Τράπεζα έχει διαχρονικά επιδείξει, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και πέρα από τον επιχειρηματικό της χαρακτήρα, ιδιαίτερη ευαισθησία ως προς τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και της οικονομικής δραστηριότητας. Σας καλούμε να ακολουθήσετε την ίδια πολιτική και στην περίπτωση του υποκαταστήματος Καρδαμύλων, επανεξετάζοντας την απόφασή σας περί αναστολής λειτουργίας του.

Να είστε σίγουρος ότι η κοινωνία της Χίου θα εκτιμήσει ιδιαίτερα κάθε κίνησή σας προς στήριξη της παρουσίας της Εθνικής Τράπεζας στο νησί».

Κινητοποιούνται οι Καρδαμυλίτες

Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων συγκαλεί εκτάκτως συνάντηση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής στα γραφεία του, στις 8 το βράδυ της Τετάρτης, 9 Ιανουαρίου 2019, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα και να αποφασίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σχόλια