Να πώς οι απευθείας αναθέσεις τρώνε το δημόσιο χρήμα και τον ανταγωνισμό

Μια απόφαση (216/2021) του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών Χίου κ. Γιάννη Ξενάκη, που αναρτήθηκε στην Διαύγεια χθες Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021, είναι ενδεικτική της απώλειας πόρων που επιφέρει η έλλειψη ανταγωνισμού με τις αθρόες απευθείας αναθέσεις της δημοτικής αρχής σε έργα, υλικά και υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, για την προμήθεια υλικών συντήρησης και επισκευής κτιρίων έτους 2021, για την οποία στις 3 Οκτωβρίου 2021 είχε δεσμευθεί και διατέθηκε πίστωση 8.400 ευρώ, προσκλήθηκαν έξι προμηθευτές που έδωσαν τις οικονομικές προσφορές τους. Διευκρινίζεται ότι έγινε πρόσκληση περιορισμένου αριθμού υποψηφίων, δεν έγινε ανοικτός διαγωνισμός.

Το αποτέλεσμα; Η προμήθεια ανατέθηκε στον μειοδότη αντί ποσού 3.422,95  ευρώ (με ΦΠΑ), ενώ ο έκτος στην σειρά είχε προσφορά 5.585,64 ευρώ, ήταν δηλαδή κατά 63,20% ακριβότερος από τον μειοδότη!

Οι υπόλοιπες προσφορές ήταν 3.627,12 ευρώ, 3.689,36 ευρώ, 4.130,57  ευρώ και 5.129,28 ευρώ.

Η περίπτωση αυτή είναι, όπως λέμε και στην αρχή, ενδεικτική και μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί τι εκπτώσεις θα έδιναν οι προμηθευτές, εργολάβοι κ.λπ. αν όλα αυτά τα μικρά ποσά για προμήθεια υλικών ή τα διάφορα μικροέργα αθροίζονταν σε μία ενιαία προκήρυξη κανονικού διαγωνισμού και μάλιστα με την προσέλκυση υποψηφίων από όλη την Ελλάδα.

Κάτι τέτοιο αφενός θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση σημαντικών ποσών για τον δήμο Χίου, ενώ θα τόνωνε και τον ανταγωνισμό, ο οποίος αποτελεί κυριολεκτικά υγεία για την αγορά.

Παρακάτω ο κατάλογος των υλικών και τα αντίστοιχα ποσά, σύμφωνα με την προσφορά του μειοδότη

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια