Να συνεχίσει ακυμάτιστα το ταξίδι του ο “Ναυτίλος”

Την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης Χίου “Ναυτίλος” αλλά και όλων των Κέντρων της χώρας , ζητούν οι εργαζόμενοι του Κέντρου το ΔΣ αλλά και όλη η τοπική κοινωνία και οι φορείς που στέκονται δίπλα στο Κέντρο Πρόληψης Χίου που παραχώρησαν το πρωί της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου 2023, συνέντευξη τύπου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και την αμφίβολη συνέχιση της δράσης των κέντρων .

Στη συνέντευξη εκτός των εργαζομένων του κέντρου και του προέδρου του, πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου συμμετείχαν από την Περιφέρεια ο Γιώργιος Αμπαζής και ο Γιώργος Αμέντας, από τον δήμο Χίου η Κλαίρη Κωστάλα από τον Δικηγορικό Σύλλογο η Αναστασία Καρατζά, από τον Ιατρικό Σύλλογο η Πλουμή Ευαγγελινού, από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο η Ελένη Δαμαλά, 

Οι σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις πάρα πολλές και τα Κέντρα Πρόληψης προσφέρουν μόνο θετικές υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ο απολογισμός τους άλλωστε αυτό αποδεικνύει.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης Χίου, μίλησε για την προσφορά του στην τοπική κοινωνία, για το στήριγμα που παρέχει σε γονείς εκπαιδευτικούς στρατιωτικούς και απλούς πολίτες και για την αρωγή του εξειδικευμένου προσωπικού του σε όποιον έχει ανάγκη για την αντιμετώπιση εξαρτήσεων.

Όπως ανέφερε η Ελένη Κωτσάτου από το Κέντρο Πρόληψης, στ νέο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει φέρει σε διαβούλευση και δεν έχει γίνει κανένανς δάλογοσ σχετικά με αυτό, δεν περιγράφονται ρητά τα Κέντρα Πρόληψης ως ένας από τους εγκεκριμένους φορείς που υλοποιεί παρεμβάσεις πρόληψης (όπως ήταν μέχρι τώρα), αφετέρου δεν περιέχει καμία θεσμική νομοθετική εξασφάλιση και πρόβλεψη πάγιας και σταθερής χρηματοδότησης.

Παραμένει μετέωρη η σύμβαση που έχουν υπογράψει τα Κέντρα Πρόληψης με το κράτος που έχει ισχύ μέχρι το 2027, προοιωνίζοντας ουσιαστικά τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης άρα και την κατάργησή τους. Ενώ και γενικότερα το ν/σ προβλέπει αρνητικές εξελίξεις συνολικά για τις υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας κι επανένταξης, με υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα τους, με στροφή στην εμπορευματοποίηση και με την υιοθέτηση αντιεπιστημονικών θεωριών που ανοίγουν το δρόμο για αποδοχή και αθώωση της χρήσης ή και για νομιμοποίηση κάποιων ουσιών.

Στην κοινωνική προσφορά των Κέντρων Πρόληψης γενικά αλλά και ειδικά στην περιφέρεια και στη Χίο μίλησε ο π. Κωνσταντίνου. “Το ναυάγιο που επιφυλάσσεται για τον Ναυτίλο δεν είναι τόσο τραγικό για το ΔΣ, ούτε για τους εργαζόμενους αλλά για όλες τις ψυχές που έχουν απαγκιάσει σε αυτόν και που θα χάσουν το αίσθημα ασφάλειάς που τους προσφέρει. Είμαστε αντίθετοι με αυτό το νομοσχέδιο”, είπε χαρακτηριστικά ζητώντας τη συνδρομή και τη βοήθεια όλων για να φτάσει το μήνυμα ενάντια στο κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης παντού.

Να σημειωθεί ότι ψηφίσματα συμπαράστασης στο Κέντρο Πρόληψης ενάντια στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προσυπογράφουν φορείς και σύλλογοι όλης της τοπικής κοινωνίας σε μια προσπάθεια να αποτραπεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.