«Ναι» από την ΛΑΣ στην κινητοποίηση για το προσφυγικό, αλλά με άλλο πλαίσιο

Αποστάσεις για το πλαίσιο των αιτημάτων της κινητοποίησης για το προσφυγικό, που οργανώνουν την προσεχή Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019, οι δήμοι και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, παίρνει η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου, η οποία ναι μεν ψήφισε υπέρ τη κινητοποίησης, πλην – όμως – επισημαίνει ότι:

«Δεν υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά το πλαίσιο των αιτημάτων και βασικά οι περισσότεροι δήμοι υιοθετούν τα κλειστά κέντρα, και διαφωνούν στον αριθμό των εγκλείστων και στην τοποθεσία που θα γίνουν».

Περαιτέρω, ασκώντας κριτική στην στάση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, επισημαίνει ότι «η κινητοποίηση που γίνεται από τη μεριά δημάρχων και της περιφέρειας για κλείσιμο των υπηρεσιών για μία ημέρα είναι προκλητική, όταν στην ουσία και από τα αιτήματά τους δέχονται την ύπαρξη δομών στα νησιά, είτε κλειστά, είτε ανοιχτά, αποδεχόμενοι ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα παραμείνει για χρόνια, εγκλωβίζοντας στα νησιά μας χιλιάδες κόσμου που έφυγαν κατατρεγμένοι από την περιοχή τους».

Η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει, τονίζει στην ανακοίνωσή της, τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν με βάση το πλαίσιο που κατέθεσε και στο δημοτικό και στο περιφερειακό συμβούλιο και είναι το εξής:

  • Να κλείσουν όλες οι υπάρχουσες δομές (hotspot) και να δημιουργηθεί σε κάθε νησί ένας επαρκής χώρος υποδοχής προσωρινής διαμονής, υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε θέση που τα τυγχάνει της έγκρισης της τοπικής κοινότητας.
  • Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων – μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα. Μεταφορά τους σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου κλπ και από εκεί σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν.
  • Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας – Ε.Ε. – Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά, επανενώσεις οικογενειών, κανένας ανήλικος, έγκυος και ευάλωτος σε ακατάλληλες συνθήκες.
  • Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων στο άσυλο, όχι στην καταστολή και την καταπάτηση θεμελιωδών διεθνών και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.
  • Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια