Νέα απάνθρωπη παραβατική μεταχείριση ζώων καταγγέλλει ο Φιλοζωικός Σύλλογος

Ποινική διώξη ασκήθηκε σε συμπολίτη μας για την κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας περί της ευζωίας των ζώων και των πέντε βασικών ελευθεριών που προβλέπει ο νόμος περί προστασίας των ζώων συντροφιάς. όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου:

«Στις 3-9-2022, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου δέχθηκε τηλεφώνημα από συμπολίτες μας για κλάματα μικρών κουταβιών, τα οποία προέρχονταν από παλιά οικία στα Σπηλάδια του Κάμπου της Χίου. Σύμφωνα με δήλωσή τους, το κλάμα ακουγόταν ήδη από τις 26 Αυγούστου και επειδή φαινόταν ότι δεν θα έμπαινε τέλος επικοινώνησαν με τον Φιλοζωικό Σύλλογο.

Γύρω στις 14:00 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, εθελοντές του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου, κατέφθασαν στο σημείο που τους είχε υποδειχθεί και διεπίστωσαν ότι το κλάμα των κουταβιών ερχόταν από το υπόγειο της παραπάνω οικίας. Τα ανοίγματα του υπογείου ήταν αυτοσχέδια κλεισμένα με ξύλινες παλέτες. Οι εθελοντές μετά βίας κατάφεραν να διακρίνουν 11 κουτάβια ράτσας pointer, 9 ράτσας setter να βρίσκονται σε μια «φυλακή» τριών τετραγωνικών μέτρων, χωρίς τροφή, με νερό στο χρώμα του έλους, μέσα στο σκοτάδι, χωρίς να τα αγγίζει το φως το ήλιου.

Στον προαύλιο χώρο υπήρχαν επίσης και 3 ημίαιμα κουτάβια. Όλα σχεδόν τα ζώα ήταν ανεμβολίαστα (εξαίρεση τα 3 ενήλικα),  ατσιπάριστα και τα ενήλικα αστείρωτα και στον ίδιο χώρο αρσενικά και θηλυκά, με αποτέλεσμα να ζευγαρώνουν ανεξέλεγκτα.

Ο Σύλλογος κάλεσε τόσο την αστυνομία όσο και δικηγόρους, για να διαπιστωθεί το έγκλημα στο οποίο είχε προβεί ο ιδιοκτήτης των κουταβιών: η κατάφωρη και αναμφίβολη παράβαση της ευζωίας των ζώων και των πέντε βασικών ελευθεριών που προβλέπει ο νόμος περί προστασίας των ζώων συντροφιάς.

Ο ιδιοκτήτης Μ.Ξ, εντοπίσθηκε στον χώρο εργασίας του και προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα όπου ενημερώθηκε για το έγκλημα στο οποίο είχε προβεί και ότι επρόκειτο να κατατεθεί σε βάρος του καταγγελία από τον Φιλοζωικό Σύλλογο για να κινηθεί η ποινική δίωξη.

Το εν λόγω περιστατικό, είναι ένα από τα αμέτρητα περιστατικά στα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι εθελοντές του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου, οι οποία βρίσκονται σε απελπιστική θέση, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενιών, λόγω των ήδη περίπου 60 ζώων που διαχειρίζεται ο Σύλλογος  τα  οποία  βρίσκονται σε σπίτια εθελοντών!».