Νέα εξάμηνη παράταση του μειωμένου ΦΠΑ

Την απόφαση για εξάμηνη παράταση, ήτοι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, στην εφαρμογή κατά 30% μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Χίος, Λέσβος, Σάμος, Λέρος και Κως), υπέγραψαν ο υπουργός Οκονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2543?Β/26.6.2019), επικαλείται και αυτή τη φορά για την παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ «την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών των αυξημένων προσφυγικών ροών στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο».

Περαιτέρω, κατά την πάγια διαδικασία η απόφαση επικαλείται το γεγονός ότι ο μέσος αριθμός των φιλοξενούμενων στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των προαναφερόμενων νησιών κατά το χρονικό διάστημα 1.6.2018 έως 31.5.2019 υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί, όπως αυτή προσδιορίζεται από την πράξη σύστασης κάθε κέντρου.

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ εφαρμόζονται για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προβλέπονται στις διατάξεις των παρ. 4 και 5 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια