Νέες αντιδράσεις εκπαιδευτικών για την κρατική χρηματοδότηση του ΕΠΑΛ Teens

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τον χώρο της εκπαίδευσης στη Χίο για την καταγγελλόμενη κρατική χρηματοδότηση του ιδιωτικού ΕΠΑΛ Teens Χίου, με ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι παρατάξεις Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών και Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών Χίου.

Αναλυτικά:

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Καταδικάζουμε την προκλητική χρηματοδότηση της κυβέρνησης σε ιδιωτικά σχολεία που χαρακτηρίζει με νόμο ως «πρότυπα ΕΠΑΛ». Γνωστό τέτοιο σχολείο βρίσκεται και στη Χίο. Τα 34 περίπου εκατομμύρια από το ταμείο ανάκαμψης σε επιλεκτικές μονάδες μεταξύ των οποίων και ιδιωτικές φανερώνουν ότι η λεγόμενη «συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» στην παιδεία όπως και σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. στην υγεία) λειτουργεί πάντα σε βάρος των δημόσιων υπηρεσιών της όποιας δημόσιας δωρεάν παιδείας. Σε βάρος των μαθητών και των εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων.

Το γεγονός αυτό έρχεται, άλλωστε, σε συνέχεια της απαίτησης του ιδιωτικού ΕΠΑΛ στη Χίο να κάνει χρήση εργαστηρίων από δημόσια ΕΠΑΛ.

Την πολιτική αυτή της εμπορευματοποίησης και διεύρυνσης του ιδιωτικού τομέα στην εκπαίδευση σε βάρος των δημοσίων δομών, που σήμερα εφαρμόζει και επεκτείνει η κυβέρνηση της Ν.Δ., εφάρμοσε και χθες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατάργησε ούτε έναν αντιεκπαιδευτικό νόμο, ψήφισε νομοσχέδια μέσα στην πανδημία, παίρνοντας συγχαρητήρια από φροντιστηριάρχες, άφησε «έτοιμη δουλειά» στη Ν.Δ. για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων, πολλαπλασίασε τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ίδρυσε το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με δίδακτρα και τόσα άλλα.

Είναι, επομένως, υποκριτικό να «πέφτουν από τα σύννεφα» κάποιοι σήμερα, αποσιωπώντας το γεγονός αυτό. Την πολιτική της Ε.Ε. υλοποιούν και οι προκάτοχοί τους του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αυτή του «νέου σχολείου».

Οι συνάδελφοι που βιώνουν από πρώτο χέρι τις πολιτικές τους, μπορούν και πρέπει με βάση την πείρα τους, να κάνουν ένα γενναίο βήμα στην αλλαγή των συσχετισμών στην ΕΛΜΕ δυναμώνοντας την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών για να δυναμώσει και ο συνεπής αγώνας για τα δικαιώματά μας.

Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών Χίου

Πρωταρχικό μέλημα της εκάστοτε κυβέρνησης πρέπει να είναι η στήριξη της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση της Ν.Δ κάνει ό,τι μπορεί για να εξυπηρετήσει και να ευνοήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα και στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. Η συνολική πολιτική της σπρώχνει τον μαθητή στην αγκαλιά των ιδιωτών σε μία εποχή που η ελληνική οικογένεια αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα, που δεν της επιτρέπουν να ξοδεύει επιπλέον χρήματα για τη μόρφωση των παιδιών της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η βεβιασμένη εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων στην Α΄ και Β΄ λυκείου από φέτος, χωρίς μείωση της ύλης και χωρίς επιλογή θεμάτων μέσης δυσκολίας, στα οποία άνετα θα μπορεί να ανταποκριθεί ο διαβασμένος μαθητής. Μια απόφαση που δεν λαμβάνει υπόψη τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας που όλοι βιώσαμε τα δύο τελευταία χρόνια και τα γνωστικά κενά που δημιουργήθηκαν και σπρώχνει τους μαθητές στη λύση του φροντιστηρίου ή των ιδιαιτέρων μαθημάτων, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό της «νεοφιλελεύθερης λογικής» δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιλέγει, αντί να στηρίξει τα δημόσια σχολεία της Χίου, που τόσες ανάγκες και προβλήματα έχουν, να χρηματοδοτήσει με ποσό μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου ευρώ την μοναδική ιδιωτική σχολική μονάδα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού. Αποτελεί πραγματικά πρόκληση για όλους εμάς, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, που βιώνουμε καθημερινά τις ελλείψεις του δημόσιου σχολείου, να βλέπουμε να δαπανώνται μεγάλα ποσά για τη στήριξη μιας ιδιωτικής σχολικής μονάδας.

Από τη μια πλευρά δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για το πετρέλαιο των δημόσιων σχολικών μονάδων του νησιού κι από την άλλη χρηματοδοτούνται με πολύτιμους ευρωπαϊκούς πόρους ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, που δεν το έχουν σε καμία περίπτωση ανάγκη!

Η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών διεκδικεί την αλλαγή πολιτικής στο χώρο της εκπαίδευσης και την ουσιαστική στήριξη του δημόσιου σχολείου που τόσα προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία σε καιρούς χαλεπούς.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια