Νέες εργασίες στο Σαραπιό, αλλά ο κίνδυνος παραμένει

Συνεχίσθηκαν από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, 26 Ιανουαρίου 2019, οι εργασίες στο φράγμα του Σαραπιού, με το μηχάνημα της εταιρείας ΤΕΧΝΕΤ, που έχει μισθωθεί από την περιφερειακή ενότητα Χίου να προχωρά στην περαιτέρω διάνοιξη της τάφρου, στην άκρη του προφράγματος, για την παροχέτευση μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού.

Εκτός από την διαπλάτυνση και εκβάθυνσή του, κάτι που αναμένεται ότι θα συνεχισθεί και τις επόμενες ώρες, έγινε διευθέτησή του, ώστε τα νερά να καταλήγουν μακριά από το “πόδι” του προφράγματος και να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος διάβρωσής του.

Ωστόσο, οι εργασίες αυτές δεν μπορούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο κατάρρευσης του προφράγματος, στον βαθμό που αυτό έχει υποστεί σοβαρές διαβρώσεις (διηθήσεις και σπηλαιώσεις) στο εσωτερικό του, κάτι που ούτε κανείς μπορεί άμεσα να διαπιστώσεει, αλλά ούτε και πόσο σοβαρές και επικίνδυνες για την ευστάθεια του προφράγματος είναι.

Θεόδωρος Βαλσαμίδης: “Κύριο μέλημά μας η ασφάλεια του κόσμου”

Οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας αξιολογούν την κατάσταση, αναφορικά με το φράγμα στο Σαραπιό, δήλωσε στον astraparis.gr ο αντιπεριφερειάρχης τεχνικών έργων κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο οποίος τόνισε ότι αυτές τις ώρες και με δεδομένες τις υπάρχουσες συνθήκες πρωτεύει η ασφάλεια του κόσμου και των περιοχών γύρω από το φράγμα.

“Η διαδικασία προχωρά όπως αξιολογήθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες, με τη δημιουργία καναλιού εκτόνωσης του όγκου του νερού του φράγματος. Σήμερα, μάλιστα, συνεχίστηκαν οι εργασίες ώστε να βαθύνει κι άλλο αυτό το κανάλι. Κάθε άλλη παρέμβαση αυτή της στιγμή είναι παρακινδυνευμένη”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα έργο εγκαταλειμμένο ένα “κουφάρι”, όπως χαρακτήρισε το φράγμα στο Σαραπιό και ακριβώς λόγω της εγκατάλειψής του, παρουσίασε τα συγκεκριμένα προβλήματα.

Στην περιοχή του Σαραπιού βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου, κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας Χίου, που επιθεώρησε όλη την περιοχή κάτω από το φράγμα (ρέμα, τεχνικά, γέφυρα), προκειμένου να αποκτήσει κατά το δυνατόν αντίληψη για το τι θα συμβεί σε περίπτωση κατάρρευσης του προφράγματος και ανεξέλεγκτης κατάκλυσης της περιοχής από τα νερά που είναι αποθηκευμένα.

Ακριβώς επειδή ουδείς μπορεί μετά βεβαιότητος μέχρι στιγμής να εκτιμήσει τον κίνδυνο τηρείται στάση αναμονής, γίνονται τα μικροέργα εκτόνωσης, ενώ παραμένει για λόγους ασφαλείας κλειστός ο δρόμος από την λαγκάδα προς τα Καρδάμυλα και η κυκλοφορία από και προς την πόλη της Χίου διεξάγεται μέσω Πιτυούς.

Φωτό Σταμάτης Κάρμαντζης

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια