Νέοι τρόποι επικοινωνίας για την αναζήτηση βοήθειας σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας

Δεδομένων των δυσκολιών για την αναζήτηση βοήθειας μέσω τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) επανασχεδίασε τη στρατηγική υποστήριξης των θυμάτων έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής βίας και προσφέρει τους ακόλουθους εναλλακτικούς τρόπους για την άμεση, απρόσκοπτη και ασφαλή επικοινωνία των θυμάτων με τον φορέα:

  • Αποστολή μηνύματος μέσω της σελίδας του ΕΚΚΑ στο facebook «Helpida»(https://www.facebook.com/ekka.helpida/), η οποία έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για τις γυναίκες-θύματα έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής βίας.
  • Αποστολή μηνύματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση: help@ekka.org.gr
  • Αποστολή γραπτού μηνύματος (sms) στον αριθμό: 6972225468

Επιπρόσθετα, το ΕΚΚΑ σχεδίασε για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media): α) μια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού σχετικά με το θέμα της έμφυλης/ενδοοικογενειακής βίας, η οποία περιλαμβάνει αφίσα, εξώφυλλο facebook και ταπετσαρία επιφάνειας εργασίας, καθώς και β) μια καμπάνια ενημέρωσης των θυμάτων για τους τρόπους βοήθειας, η οποία περιλαμβάνει φυλλάδιο, αφίσα και σύντομο βίντεο (Gif).

Συνέχιση των γνωστών υποστηρικτικών δράσεων του ΕΚΚΑ

  • Τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας

Παράλληλα με τους νέους τρόπους επικοινωνίας, συνεχίζεται η λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας «197», όπου ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί παρέχουν συμβουλευτική, ψυχολογική στήριξη και κοινωνική αρωγή σε άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση ευαλωτότητας, μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες-θύματα έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης, η Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας «1107»υποδέχεται αιτήματα και αναφορές για ανήλικους/ες που βρίσκονται σε κίνδυνο (λόγω κακοποίησης, παραμέλησης, κτλ.). Οι δύο τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας λειτουργούν καθημερινά από 6:00 έως 22:00. Η κλήση στο 197 είναι δωρεάν, ενώ στο 1107 έχει αστική χρονοχρέωση.

  • Ξενώνες/Καταφύγια

Το ΕΚΚΑ διαθέτει δύο ξενώνες/καταφύγια, όπου φιλοξενούνται γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη ή/και ενδοοικογενειακή βία, κάποιες από τις οποίες είναι μαζί με τα παιδιά τους. Για τη μείωση της διασποράς του νέου ιού και την προστασία της υγείας των φιλοξενούμενων στους ξενώνες, δεν πραγματοποιούνται νέες εισαγωγές. Σε έκτακτες περιπτώσεις, η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία θα προσφέρουν ειδικούς χώρους φιλοξενίας, με δωρεάν στέγαση και σίτιση σε όλη την Ελλάδα. Το ΕΚΚΑ συνεργάζεται στενά με τη ΓΓΟΠΙΦ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, όπου η γυναίκα πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από την οικία, παίρνοντας μαζί της τα παιδιά, αν υπάρχουν.

  • Ειδικό Συμβουλευτικό/Θεραπευτικό Πρόγραμμα στο πλαίσιο της Ποινικής Διαμεσολάβησης

Το ΕΚΚΑ εφαρμόζει το Ειδικό Συμβουλευτικό/Θεραπευτικό Πρόγραμμα σε Αττική και Θεσσαλονίκη για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στο πλαίσιο της ποινικής διαμεσολάβησης, βάσει του Ν. 3500/2006. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα που έχουν εκδηλώσει βία σε άλλα μέλη της οικογένειάς τους. Ο σκοπός του προγράμματος είναι να παρέχει συμβουλευτική και θεραπεία στα άτομα αυτά, προκειμένου να κατευθυνθούν να αναλάβουν ευθύνη και να τερματίσουν τις βίαιες και καταπιεστικές συμπεριφορές τις οποίες χρησιμοποιούν.

  • Βραχεία Θεραπεία με ζευγάρια

Σε περιπτώσεις έντονων συγκρούσεων και άσκησης βίας στο ζευγάρι, είτε τα μέλη μένουν μαζί είτε έχουν χωρίσει και έχουν παιδιά, πραγματοποιούνται, στα Κέντρα Κοινωνικής Στήριξης (ΚΚΣ) σε Αττική και Θεσσαλονίκη, θεραπευτικές συνεδρίες, βραχείας διάρκειας, με ζευγάρια, κατόπιν κοινού αιτήματος για βοήθεια, αφού έχει εξασφαλιστεί προηγουμένως, μέσω ενδελεχούς εκτίμησης επικινδυνότητας (risk assessment), η ασφάλεια του θύματος. Για τις ήδη προγραμματισμένες συνεδρίες, εν μέσω πανδημίας, προβλέπεται η πραγματοποίησή τους μέσω Skype.