Νικητής των εκλογών τοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί και στη Χίο ο ΣΥΡΙΖΑ να ηττήθηκε, μπορεί να είδε τα ποσοστά του να πέφτουν αλλά μια επιμέρους ματιά, αποδεικνύει πως μόνο χαμένοι δεν είναι οι Συριζαίοι στο νησί δεδομένων των καταστάσεων και των συνθηκών.

Κι εξηγούμε:

Η Χίος έχει βρεθεί στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού. Λάθος χειρισμοί, προχειρότητες, η πολυπλοκότητα του ζητήματος και χίλια δυο άλλα είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια κοινωνικών ομάδων. Χωριά ολόκληρα, όπως το Χαλκειός, γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό φάνηκε και στην κάλπη, πολίτες στράφηκαν σε ακραίες και συντηρητικές δυνάμεις κι έπεσαν θύματα της δημαγωγίας τους. Παρά ταύτα η δυσαρέσκεια δεν μεταφράστηκε σε καταδικαστική ψήφο, τουλάχιστον στα μεγέθη που αυτή εκφράστηκε κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

1124 ψήφοι ήταν οι απώλειες που καταγράφηκαν στη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ σε μια εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία το ΚΙΝΑΛ είχε ανακάμψει σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, τοπικά έδινε τον υπέρ πάντων αγώνα, με μπροστάρη τον κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη και με την αντιπαράθεση ειδικά με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει φτάσει στα άκρα σε μια προσπάθεια να περιχαρακώσει τις δυνάμεις του παλιού ΠΑΣΟΚ που στις προηγούμενες εκλογές πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε αυτό πέτυχε.

«Ο λαός δεν ξεχνά», έλεγε ένα παλιό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ κι από ότι διαφάνηκε ο φόβος της επιστροφής της δεξιάς στην εξουσία για αρκετό κόσμο, ήταν αρκετός για να ενισχύσει τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, μειώνοντας αισθητά και τη διαφορά με τη ΝΔ που είχε σημειωθεί στις ευρωεκλογές του Μάη.

Παράλληλα το ήθος και η επιλογή των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιήσουν από κοινού περιοδείες και εμφανίσεις στα χωριά έκανε την ειδοποιό διαφορά και οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν για διάφορα θέματα. Στο σημείο αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε και η διεισδυτικότητα του Ανδρέα Μιχαηλίδη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και όλες τις ηλικίες. Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης ήταν το δυνατό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ και στις προηγούμενες εκλογές και απέδειξε ότι παραμένει.

Αν, λοιπόν, κάποιος αθροίσει όλα τα παραπάνω, μπορεί να συμπεράνει αβίαστα ότι στις εκλογές της Κυριακής 7 Ιουλίου 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο παγίωσε την εκλογική του δύναμη, εκτοπίζοντας το παλιό ΠΑΣΟΚ και δηλώνοντας πως πλέον δυναμικά αποτελεί τη μεγάλη δύναμη της κεντροαριστεράς στη Χίο.

 

 

 

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια