Νύκτα εκτρόπων και επιθέσεων στη Χίο

Σε νύκτα αναταραχής, ταραχών και εκτρόπων εξελίχθηκε η συγκέντρωση για το προσφυγικό – μεταναστευτικό στην κεντρική πλατεία της Χίου, που οργάνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης, 14 Σεπτεμβρίου 2016, ομάδες πολιτών.

Στην πορεία που ακολούθησε, με κατεύθυνση τους καταυλισμούς προσφύγων – μεταναστών στο ΔΗΠΕΘΕ και στη Σούδα, η πορεία ήρθε αντιμέτωπη με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και ΜΑΤ, που είχαν αποκλείσει την διαδρομή και τους έστελναν να συνεχίσουν την πορεία τους περιμετρικά από τον δημοτικό κήπο.

Οι πρώτες αψιμαχίες έγιναν στη διασταύρωση της οδού δημοκρατίας με την οδό μαρτύρων, δίπλα στο Εργατικό Κέντρο και στο ΔΗΠΕΘΕ, χωρίς να διασπαστεί ο αστυνομικός κλοιός.

Η πορεία συνέχισε στη οδό Δημοκρατίας και οι συμμετέχοντες σε αυτήν επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς τους καταυλισμούς από την οδό Οινοπίωνος, η οποία επίσης είχε αποκλειστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ.

Στο σημείο αυτό και περί τις 8 το βράδυ σημειώθηκαν συγκρούσεις των αστυνομικών με τους διαδηλωτές, έγινε περιορισμένη χρήση χημικών, ενώ στο τέλος οι αστυνομικοί υποχώρησαν και άνοιξαν τον δρόμο, στην πορεία που κατευθύνθηκε προς την πίσω πλευρά του καταυλισμού της Σούδας.

Στην είσοδο του καταυλισμού είχαν συγκεντρωθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ μέσα από τον καταυλισμό είχαν ξεσηκωθεί ομάδες προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι είχαν προετοιμασθεί να αντιμετωπίσουν επίθεση, ενώ εκτός από τα συνθήματα κάποια στιγμή άρχισαν να πετούν και πέτρες προς την κατεύθυνση των αστυνομικών, χωρίς – ευτυχώς – να σημειωθούν τραυματισμοί.

Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Βουνακίου, όπου ομάδες παρέμεναν συγκεντρωμένες μέχρι αργά και λίγο πριν τις 10 το βράδυ.

Επίθεση στον διευθυντή του astraparis.gr

Το τεταμένο κλίμα που επικρατούσε από την αρχή της πορείας ξέφυγε τελείως στην προσπάθεια των διαδηλωτών να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, στην διασταύρωση με την Οινοπίωνος, όπου έγιναν και τα επεισόδια.

Στο σημείο αυτό δέχθηκε επίθεση ο διευθυντής του astraparis.gr κ. Γιάννης Στεβής από τον εμφανιζόμενο ως εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής στη Χίο κ. Ματθαίο Μερμηγκούση, ο οποίος τον κτύπησε στο χέρι, του άρπαξε την κάμερα και την πέταξε στο έδαφος.

Αρνήθηκε δε να την δώσει πίσω και την παρέδωσε σε εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Η επίθεση στον κ. Στεβή έγινε ενώ αυτός ευρίσκετο πίσω από την γραμμή των ΜΑΤ και άλλων αστυνομικών, οι οποίοι – παρότι τους εζητήθη – αρνήθηκαν να προβούν σε σύλληψη του κ. Μερμηγκούση.

Προηγουμένως, σε άλλο περιστατικό δέχθηκε φραστική επίθεση ο δημοσιογράφος του politischios.gr κ. Παντελής Φύκαρης, ενώ οι δημοσιογράφοι καταδιωκόμενοι κατέφυγαν σε καταστήματα της περιοχής ή απομακρύνθηκαν για να αποφευχθούν σοβαρότερα επεισόδια σε βάρος τους.

prosfiges_sig_0078 prosfiges_sig_0080 prosfiges_sig_0079

Σχόλια