ΝΟΔΕ Χίου: Απαράδεκτος ο διαχωρισμός των νησιών για τον ΦΠΑ

21

Ανακοίνωση με την οποία καυτηριάζει την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει τον μειωμένο ΦΠΑ μόνο στα νησιά που δοκιμάζονται από το προσφυγικό διαχωρίζοντας τα σε δυο κατηγορίες, εξέδωσε η ΝΟΔΕ Χίου της Νέας Δημοκρατίας.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για άλλη μια φορά αντιμετωπίζει τους κατοίκους των νησιών ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Σε άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία της, χωρίζει τα νησιά του Αιγαίου σε δύο κατηγορίες. Επιδεικνύει μια δήθεν συμπάθειά προς τα πέντε νησιά που αντιμετωπίζουν πιο έντονα τη προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, παραβλέποντας ως συνήθως την ουσία.

Κύριοι η εθνική οικονομία δεν ωφελείται ούτε στο ελάχιστο από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Αυτό που απαιτείται άμεσα είναι ενέργειες ανάπτυξης, μέτρα αντισταθμιστικά της νησιωτικότητας, μέτρα που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των νησιών μας στον τομέα του τουρισμού, ειδικά σε μια περίοδο που οι γείτονες μας (Τουρκία, Κροατία κ.λπ.) προσπαθούν να εισέλθουν δυναμικά στο χώρο αυτό, λύσεις στη μεταναστευτική – προσφυγική κρίση προκειμένου να λυθεί η ομηρία στην οποία βρίσκονται τα νησιά μας.

Η Νέα Δημοκρατία, η παράταξή που αναγνώρισε για πρώτη φορά τις ιδιαιτερότητες τις νησιωτικής Ελλάδας, με το ν. 2093/92, που θεσμοθέτησε τη «ρήτρα νησιωτικότητας» με το άρθρο 32 του Ν. 4150/2013, πολύ σύντομα θα κληθεί και πάλι από τον ελληνικό λαό να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η πιο ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για τον ΦΠΑ:

«Χθες το πρωί, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε εκ νέου τροπολογία για να διατηρηθεί για ένα ακόμη έτος, μέχρι το τέλος του 2018, το ισχύον καθεστώς της έκπτωσης 30% στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά των νομών Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, πλην της Ρόδου και της Καρπάθου. Λίγες ώρες αργότερα η κυβέρνηση έφερε τελικά μια ρύθμιση η οποία παγώνει την εισαγωγή του αυξημένου ΦΠΑ μόνο για 6 μήνες και μόνο για 5 από τα 32 νησιά που πλήττονται. 

Λίγο πριν τελειώσει το 2017,  το μόνο που θα είχε νόημα θα ήταν να γίνει αποδεχτεί η πρότασή μας. Όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα τα οποία δεν επιλύουν το πρόβλημα, καθώς οι νησιώτες μας θα επιβαρυνθούν τελικά με τον αυξημένο ΦΠΑ που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2015 στο πλαίσιο της “περήφανης” διαπραγμάτευσης που έκανε».

Σχόλια