Ντεμπούτο ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο Χίου

Την πρώτη αυτόνομη παρουσία του στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου, με την παρέμβασή του στην έκτακτη συνεδρίαση για το προσφυγικό, που διεξήχθη το βράδυ της Τρίτης, 27 Οκτωβρίου 2015.

Μετά την οριστικοποίηση του διαζυγίου με την Χιακή Συμπολιτεία, ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου είχε λάβει απόφαση να παρακολουθεί και να συμμετέχει με παρεμβάσεις στα δρώμενα του δημοτικού συμβουλίου με την παρουσία μελών της νομαρχιακής επιτροπής, επιφορτισμένων με το συγκεκριμένο καθήκον.

Στην συνεδρίαση της Τρίτης ήταν παρούσα με εισήγηση για το προσφυγικό η κα Βάσω Μιχαλοπούλου, συντονίστρια της νομαρχιακής επιτροπής Χίου, λόγω της απουσίας του υπεύθυνου της αυτοδιοίκησης και αναπληρωτή συντονιστή κ. Φραγκίσκου Σέργη.

metanastes_simvoulio

Το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – Χιακής Συμπολιτείας

Όπως είχε αποκαλύψει ο astraparis.gr στις 12 Οκτωβρίου 2015 («Επίσημο το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – Συμπολιτείας»), η τοπική ηγεσία κόβει οριστικά κάθε γέφυρα με την παράταξη, τονίζοντας – στην σχετική απόφασή της – επί λέξει: «Αυτή την στιγμή δεν έχουμε εκπροσώπηση στο δήμο και πρέπει να κάνουμε προσπάθειες για να καλύψουμε το κενό, προσεγγίζοντας έμπειρα αλλά και άφθαρτα αυτοδιοικητικά στελέχη που έχουν αποχωρήσει από άλλους πολιτικούς φορείς, παρακολουθώντας και τα τοπικά συμβούλια».

Έκτοτε, ουδεμία επαφή υπάρχει με τις δημοτικές συμβούλους της Χιακής Συμπολιτείας, τις κες Ερμιόνη Φρεζούλη και Δέσποινα Τσαρδάκα, ενώ τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μετέχουν πλέον στις συνελεύσεις της παράταξης, πλην – ενδεχομένως – μεμονωμένων περιπτώσεων.

siriza_metan

Δίπλα – δίπλα αλλά και χώρια Μιχαλοπούλου – Φρεζούλη

Στην συνεδρίαση για το προσφυγικό η κα Βάσω Μιχαλοπούλου παρενέβη με πλήρη εισήγηση στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και μάλιστα εν πολλοίς με σαφή διακριτή πολιτική θέση από εκείνην της Χιακής Συμπολιτείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τάχθηκε όχι μόνον υπέρ της λύσης της ΒΙΑΛ, με την οποία διαφωνεί η Χιακή Συμπολιτεία, αλλά ακόμα και υπέρ της κατάργησης του φράκτη του Έβρου, πρόταση που προκάλεσε τις αντιδράσεις του εκπροσώπου του ΚΚΕ κ. Γιώργου Αμπαζή, ο οποίος διερωτήθη για το ποιος είναι στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη του διευκρινίζουν ότι οι θέσεις του κόμματος δεν είναι ούτε υποχρεωτικό, ούτε επιβεβλημένο να συμπίπτουν με τις κυβερνητικές θέσεις, άποψη που προσδιορίζει την προσπάθεια του κόμματος να είναι πιο κοντά στην κοινωνία, η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά «στα κάγκελα» από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική.

Προσέθεταν δε ότι η παρουσία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο θα είναι συστηματική και διαρκής και προς τούτο θεωρούν πολύτιμη την συνεργασία με τον κ. Αντώνη Κοτσακά, ο οποίος – εκτός του ότι είναι ο υπεύθυνος της πολιτικής γραμματείας του κόμματος στον συγκεκριμένο τομέα – γνωρίζει τα της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Χίο.