«Ντουμάνι» από τους μελισσοκόμους της Χίου για τα προβλήματά τους (φωτό & βίντεο)

Έναν πρωτότυπο τρόπο βρήκαν οι μελισσοκόμοι της Χίου για να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους για τα προβλήματα του κλάδου, ντουμανιάζοντας με τα καπνιστήρια τους το κτίριο της περιφερειακής ενότητας Χίου, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά, το πρωί της Πέμπτης 1η Φεβρουαρίου 2024.

Βέβαια, δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες υπαλλήλων, τους οποίους ενόχλησε ο καπνός, ενώ οι περαστικοί έξω από το κτίριο, μάλλον το διασκέδαζαν, χωρίς να λείψουν και οι παρατηρήσεις ότι αντί για πευκοβελόνες έπρεπε να βάλουν… καβαλίνες στα καπνιστήρια, όπως γινόταν παλαιότερα!

Με αυτά και με τα άλλα οι μελισσοκόμοι του νησιού έστειλαν το μήνυμά τους, βρήκαν ευήκοα ώτα στον αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Βρουλή, τόσο για την διαβίβαση των αιτημάτων τους στα αρμόδια υπουργεία, όσο και κυρίως για την εξέταση εκείνων που αφορούν το επίπεδο της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Χίου κ. Γρηγόρης Σαμούρης, ένα από τα σοβαρά προβλήματα είναι η προβλεπόμενη εκ του νόμου απαγόρευση να ανάβουν τα καπνιστήρια, ουσιαστικά να επιμελούνται τα μελίσσια τους, από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο για λόγους πυροπροστασίας. Αυτό ειδικά για τα νησιά, τόνισε, είναι εντελώς παράλογο, δεδομένου ότι άνεμοι έντασης τεσσάρων και πέντε μποφόρ είναι η καθημερινότητα των νησιών.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο κόστος της παραγωγής, καθώς και στο μείζον πρόβλημα της ελληνοποίησης εισαγόμενου μελιού, από τρίτες χώρες, το οποίο αναμιγνύεται με ελληνικό και πωλείται ως ελληνικό.