«Ντουμάνι» το εργοτάξιο στο αεροδρόμιο Χίου, καταγγέλλουν οι περίοικοι

Μέσα στα πολλαπλής φύσεως προβλήματα που παρατηρούνται στο εργοτάξιο για την επέκταση του διαδρόμου προσγειώσεων – απογειώσεων του αεροδρομίου Χίου, όπου τη μια δουλεύει, την άλλη δεν δουλεύει ο εργολάβος ελλείψει υλικών, εσχάτως προκύπτει ένα ακόμα, που αφορά την προκαλούμενη όχληση στην ευρύτερη περιοχή.

Χθες, Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024, ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης, σε σχόλιό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε τα εξής:

Μαθαίνω ότι “κάποιοι” μαζεύουν υπογραφές για να σταματήσουν το έργο της επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου, “κάποιοι” ψάχνουν τους φακέλλους αδειοδότησης για να προσβάλουν το έργο, “κάποιοι” στέλνουν επιστολές …. κτλ κτλ. Όλοι οι Χιώτες ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι το έργο, το περιμένουμε 40 χρόνια και τώρα επιτέλους υλοποιείται. Ας είμαστε για μια φορά ενωμένοι, ας αφήσουμε τα συμφέροντα μας στην μπάντα, να δούμε το  καλό του νησιού μας.

Τι συμβαίνει στο εργοτάξιο και τι ορίζει η νομοθεσία

Σήμερα, Τρίτη 9 Ιουλίου 2024, η ιστοσελίδα politischios.gr έφερε στην δημοσιότητα επιστολή, προφανώς κατοίκων και επιχειρηματιών της ευρύτερης περιοχής του αεροδρομίου και της Φάρκαινας, που διαμαρτύρονται για μη τήρηση της νομοθεσίας κατά την εκτέλεση του έργου, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πρόκληση σκόνης που καλύπτει την περιοχή, καθώς και τη λειτουργία σπαστήρα.

Σύμφωνα με την καταγγελία, «η παραγόμενη σκόνη – νέφος να μεταφέρεται στα γραφεία, καταστήματα, οικίες και στα πνευμόνια ντόπιων και επισκεπτών, γεγονός που υποβαθμίζει και ευτελίζει την υγεία και τις περιουσίες μας».

Καταγγέλλουν ότι δεν τηρείται η περιβαλλοντική νομοθεσία, προειδοποιούν με προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σημειώνουν ότι «μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι απαιτούμενοι διαπιστωτικοί έλεγχοι από την υπηρεσία περιβάλλοντος Π.Ε. Χίου, την Ελληνική Αστυνομία και την Επιθεώρηση Εργασίας ζητούμε να διακοπούν οι εργασίες».

Η απαίτηση για το προφανές, δηλαδή την τήρηση των όσων προβλέπουν η νομοθεσία για την εκτέλεση των δημοσίων έργων, καθώς και οι περιβαλλοντικές και υγειονομικές διατάξεις, εκλαμβάνονται από τον κ. Μηταράκη ως προσπάθεια να παρεμποδισθεί και να σταματήσει το έργο, που 40 χρόνια περιμένουν οι Χιώτες. Το οποίο στην πραγματικότητα έχει σταματήσει ή σέρνεται με ευθύνη του εργολάβου.

Ακολουθεί η διακινούμενη επιστολή διαμαρτυρίας