Ο επιθανάτιος ρόγχος του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου

Ο κ. Ζαφείρης επιδεικνύει το σχεδιάγραμμα μετατροπής υπογείων χώρων του Ομηρείου σε θεατρική αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ, πρόταση η οποία απορρίφθηκε

Τις τελευταίες ημέρες του βίου του διάγει πλέον το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου που όλα δείχνουν ότι από τις 3 Ιανουαρίου 2016, ημερομηνία που λήγει η σύμβαση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Γιάννη Ζαφείρη, θα αποτελεί ανάμνηση.

Τα συσσωρευμένα χρέη ετών, ύψους 350.000 ευρώ και κυρίως η έλλειψη πολιτικής βούλησης της δημοτικής αρχής για την διάσωσή του, αποτελούν τον επιθανάτιο ρόγχο ενός θεατρικού θεσμού που από την αποθέωση των πρώτων χρόνων πέρασε σταδιακά στην πλήρη απαξίωση.

Η δε ταφόπλακα αναμένεται να τοποθετηθεί την επόμενη Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015, όταν η πλειοψηφία – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – υπερψηφίσει τον δημοτικό προϋπολογισμό 2016, που προβλέπει μηδενική δαπάνη για τον θεατρικό οργανισμό.

Βολές κατά της δημοτικής αρχής

Σε συνέντευξη Τύπου ο υπό αποχώρηση καλλιτεχνικός διευθυντής και μοναδικός πλέον εργαζόμενος στο ΔΗΠΕΘΕ κ. Γιάννης Ζαφείρης, εμφανίστηκε λάβρος κατά πάντων, εξαπολύοντας μύδρους εναντίον, τόσο της προηγούμενης, όσο και την νυν δημοτικής αρχής, αλλά και των περιφερειαρχών της ίδιας περιόδου, κατηγορώντας τους για αθέτηση υποχρεώσεων και υποσχέσεων αλλά και αφήνοντας αιχμές για ποινικά κολάσιμες ενέργειες που αφορούν τα οικονομικά στοιχεία και ειδικότερα την δημιουργία χρέους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία των πρώην πλέον εργαζομένων.

«Οι διοικήσεις του δε μεριμνούσαν για την κάλυψη ακόμη και των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων, όπως το ΤΣΜΕΔΕ (επί μια τετραετία). Την ίδια ώρα, όμως, δήλωναν στην επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου τη «δαπάνη» του απλήρωτου ΤΣΜΕΔΕ για την εκταμίευση ποσών!», είπε χαρακτηριστικά – μεταξύ άλλων – θέλοντας όπως είπε να καταδείξει τους μύθους που καλλιεργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια για το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου.

dipethe 2

Μύθος τα περί εσωστρέφειας και υπερπαραγωγών

«Μύθο», επίσης, χαρακτήρισε την άποψη – που μεταξύ άλλων εξέφρασε πρόσφατα και η ηθοποιός κα Υρώ Μανέ – περί εσωστρέφειας κατά την θητεία του, τονίζοντας ότι αν έκανε κινήσεις προς τα έξω θα εδημιουργούντο περισσότερα χρέη, όπως σε παλαιότερες εποχές, όπου το θέατρο οδηγούνταν σε κοστοβόρες υπερπαραγωγές ύψους έως και 300.000 ευρώ (σ.σ. «Καραγκιόζης» του κ. Δήμου Αβδελιώδη) με παράλληλη ενοικίαση χώρων, όπως το «Παλλάς» που το εξόντωναν σε οικονομικό επίπεδο συστηματικά.

Αντίθετα, υποστήριξε ότι επί ημερών του πληρώθηκαν και αρκετά παλαιά χρέη.

«Ψευδές» ακόμα χαρακτήρισε και το επιχείρημα ότι η νυν δημοτική αρχή εξοικονομεί πόρους, αφού βεβαίως οι δημοτικοί υπάλληλοι που μετακινήθηκαν σε νέες υπηρεσίες εξακολουθούν και σωστά να πληρώνονται, χωρίς – όμως – να τηρηθεί η συμφωνία περί επιστροφής τους στο ΔΗΠΕΘΕ, όταν υπάρχει ανάγκη, γεγονός που οδήγησε το ΔΗΠΕΘΕ σε συνεργασίες με εξωτερικούς συνεργάτες.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι έχει καταθέσει πρόταση για συστέγαση του ΔΗΠΕΘΕ με το Ομήρειο, ώστε να σταματήσει η πολυέξοδη αγορά παραστάσεων από το δεύτερο, χωρίς – όμως – και αυτή να γίνει αποδεκτή.

Κριτική, επίσης, άσκησε και στον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ κ. Δημήτρη Ξυνταριανό, στον οποίο χρέωσε την άποψη ότι θα πρέπει να φύγει ο χαρακτηρισμός «περιφερειακό» από τον τίτλο, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα χαθεί η οριστικά η ετήσια επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και σε ειδική σύμβουλο του δημάρχου, στην οποία καταλόγισε υπονόμευση του οργανισμού.

dipethe

Και ολίγη… αυτοκριτική

Ο ίδιος δεν περιορίστηκε στον καταλογισμό ευθυνών σε αυτούς και σε άλλους όπως π.χ. τον κ. Κώστα Γαννιάρη, που άφησε να χαθούν 30.000 ευρώ από κοινοτικό κονδύλι αλλά έκανε και αυτοκριτική, εστιάζοντας κυρίως στην αφέλεια που όπως είπε επέδειξε, πιστεύοντας σε υποσχέσεις κυρίως αυτής της δημοτικής αρχής.

Τέλος, επικαλούμενος ασφαλείς – όπως τις χαρακτήρισε – πληροφορίες έκανε λόγο για μεταφορά του ΔΗΠΕΘΕ είτε στη Λέσβο, είτε στη Σάμο, ελπίζοντας ότι εκεί θα έχει καλύτερη τύχη.

Ο κ. Ζαφείρης ξεκαθάρισε ότι το κεφάλαιο ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου για αυτόν έχει τελειώσει οριστικά, καταθέτοντας και ορισμένες προτάσεις για την σωτηρία του, όπως την περιστασιακή απασχόληση καλλιτεχνικού διευθυντή και άλλες που θα μπορούσαν να σώσουν την κατάσταση.

Ωστόσο και ο ίδιος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι δεν περιμένει να εισακουστούν την στιγμή που για παράδειγμα η δημοτική αρχή ούτε μελάνι εκτυπωτή δεν προμηθεύει το θέατρο, έχει αφήσει τον χώρο χωρίς καθαρίστρια με αποτέλεσμα να έχει γίνει επιδρομή τρωκτικών, ενώ και η ιστοσελίδα με χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο από τις παραστάσεις δεν λειτουργεί, λόγω χρέους 80 ευρώ προς τον server που την φιλοξενεί…