
Ο Κάρμαντζης σφράγισε την ανακύκλωση για να μην βρουν καταφύγιο οι πρόσφυγες
Όταν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, της 31ης Οκτωβρίου 2019, συζητήθηκε εκ νέου και εκτάκτως το προσφυγικό ετέθη από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης το ζήτημα της συμμετοχής του δήμου Χίου στην λήψη μέτρων προστασίας των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στην ΒΙΑΛ, σε περίπτωση κακοκαιρίας, ο δήμαρχος κ. Σταμάτης Κάρμαντζης σήκωσε τα χέρια ψηλά, δήλωσε αναρμόδιος, ότι δεν έχει ευθύνες και παρέπεμψε στο όργανο πολιτικής προστασίας να εισηγηθεί σχετικά αν και όποτε…
Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τη Χίο κ. Μανώλης Βουρνούς έθεσε – μεταξύ άλλων – και το ενδεχόμενο να γίνει χρήση του ελεύθερου κτιρίου της ανακύκλωσης, που αποτελεί τμήμα του ακινήτου της ΒΙΑΛ, ώστε να καταφύγουν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Διευκρινίζουμε ότι η ανωτέρω πρόταση κατατέθηκε από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μάρκο Σκούφαλο κι όχι από τον κ. Βουρνού, όπως αναφέρουμε ανωτέρω.
Και αυτή η πρόταση, όπως και κάθε άλλη, πήγε από τον δήμαρχο στο… όργανο πολιτικής προστασίας.
Θα περίμενε, ίσως, κανείς να έμενε εκεί η υπόθεση, ειδικότερα δε του κτιρίου της ανακύκλωσης, αλλά – δυστυχώς – είχε μια εξέλιξη, η οποία ούτε τη Χίο τιμά, ούτε τον άνθρωπο.
Σφραγίσθηκαν με ηλεκτροσυγκόλληση οι πόρτες του κτιρίου της ανακύκλωσης
Την ημέρα της κινητοποίησης των κατοίκων του Χαλκειούς και της ευρύτερης περιοχής των Καμποχώρων, την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019, διάλεξε ο κ. Κάρμαντζης για να κάνει μια κίνηση, η οποία όχι αποδεικνύει πόσο μικρόψυχα αντιμετωπίζει το μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα που διαχειρίζεται η χώρα και η Χίος ειδικότερα.
Έδωσε εντολή κυριολεκτικά να σφραγισθεί το κτίριο της ανακύκλωσης, το οποίο μέχρι τότε έκλεινε με μια βαριά αλυσίδα και ένα λουκέτο τις δύο συρόμενες μεταλλικές πόρτες. συνεργείο του δήμου Χίου – παρουσία του αντιδημάρχου Καμποχώρων κ. Παναγιώτη Μανδάλα – σφράγισε με ηλεκτροσυγκόλληση τις δύο πόρτες μεταξύ τους, ώστε να είναι αδύνατη οποιαδήποτε πρόσβαση στον χώρο, είτε ανοίγοντας το λουκέτο με το κλειδί, είτε παραβιάζοντας τις πόρτες.
Πολύ απλά, δηλαδή, σε ένα έκτακτο περιστατικό κακοκαιρίας, αν χρειαστεί να μετακινηθούν άνθρωποι στο συγκεκριμένο κτίριο, από τους χιλιάδες που βρίσκονται εκτός του ΚΥΤ, μέσα στα χωράφια σε υποτυπώδεις σκηνές και κάτω από άθλιες συνθήκες, αυτό να είναι εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο έως αδύνατο αν συμβεί μέσα στα άγρια μεσάνυχτα, για παράδειγμα.
Το κτίριο είναι άδειο από υλικά και εξοπλισμό
Το κτίριο της ανακύκλωσης, μετά την καταγγελία από τον δήμο Χίου της σύμβασης με τον ιδιώτη είναι άδειο και πεντακάθαρο, όπως επισημαίνει ο πρώην αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Γιώργος Μπελέγρης. Ούτε ανακυκλώσιμα υλικά υπάρχουν, ούτε και εξοπλισμός, που μπορεί σε ακραίες καταστάσεις να κινδυνεύει να καταστραφεί.
Ο δήμος Χίου, προσθέτει ο κ. Μπελέγρης, βρίσκεται στην φάση της προμήθειας του αναγκαίου εξοπλισμού και της αδειοδότησης του χώρου στο όνομα του δήμου, προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί το κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών.
Ο Κάρμαντζης ικανοποιεί ένα ανεξήγητο αίτημα των Χαλκούσων
Της προαναφερθείσας εντολής του κ. Κάρμαντζη να σφραγισθεί ο χώρος, είχε προηγηθεί έγγραφο του κοινοτικού συμβουλίου Χαλκειούς, που ζητούσε επιτακτικά «να ληφθούν όλα τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα, ώστε να μην γίνει κατάληψη του συγκεκριμένου χώρου.
Αυτήν την στιγμή υπάρχει μόνο ένα λουκέτο προστασίας το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να παραβιαστεί. Θα πρέπει να φροντίσετε ώστε να υπάρχουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας στον συγκεκριμένο χώρο (σιδεριές ασφάλειας στην μοναδική είσοδο, αστυνομική φύλαξη κ.λπ.)».
Αυτά από την πλευρά των Χαλκούσων, οι οποίοι – κατά τα άλλα – ζητούν την απομάκρυνση των σκηνών των προσφύγων και μεταναστών από τα χωράφια τους, αλλά να μην πάνε και στο κτίριο της ανακύκλωσης!
Ακολουθεί βίντεο του κ. Γιάννη Μανωλάκη με τις εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης