Ο Κάρμαντζης ζητάει τα… ρέστα από τον διαγωνισμό του νοσοκομείου

Έναν ακόμα – πρωτότυπο αυτή τη φορά – τρόπο φαίνεται ότι βρήκε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης για να παρουσιάσει έργο, προφανώς εν όψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Παραγνωρίζοντας ή ενδεχομένως και αγνοώντας κάθε κανόνα λειτουργίας του συστήματος και των διαδικασιών ανάθεσης και παραγωγής των δημοσίων έργων ζητά από τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό το ποσό που προκύπτει από την έκπτωση στον διαγωνισμό για το έργο αναβάθμισης και βελτίωσης των κτιρίων 3 και 4 (παλαιά χειρουργική και μικροβιολογικό) του νοσοκομείου Χίου να διατεθεί για άλλες ανάγκες των κτιρίων του νοσοκομείου.

Έτσι απλά, ωσάν δηλαδή να μπορεί κανείς να πάρει τα χρήματα από την μια τσέπη και να τα μεταφέρει στην άλλη, κάτι που ούτε ιδιώτης επιχειρηματίας μπορεί να κάνει για τα δικά του χρήματα, χωρίς προηγουμένως να τηρήσει λογιστικούς και φορολογικούς κανόνες!

Στην προκειμένη περίπτωση στον εν εξελίξει διαγωνισμό για το προαναφερθέν έργο, προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ε.Π. περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ΣΑΕΠ 0881), επετεύχθη έκπτωση 56,45%. Ζητά, δηλαδή, το ποσό που “περισσεύει” (1.241.900 ευρώ) να πάει για άλλα έργα του νοσοκομείου και συγκεκριμένα για την επισκευή της παλαιάς παθολογικής κλινικής.

Παρατηρούνται, ωστόσο, πέραν του τρόπου με τον οποίο τίθεται το ζήτημα και το αίτημα, τα ακόλουθα:

Πρώτον, ο “επίμαχος” διαγωνισμός δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αφού βρίσκεται στην φάση των ενστάσεων, κάτι που σημαίνει ότι σε μια ακραία περίπτωση είναι αβέβαιο ακόμα και το μέλλον του και αν τελικά υπογραφεί η σύμβαση. Άρα, ζητούνται πόροι, που ακόμα είναι αβέβαιοι.

Δεύτερον, η διεκδίκηση πόρων για έργα απολύτως αναγκαία, όπως η παθολογική κλινική, προϋποθέτει την ύπαρξη ώριμων μελετών, την υποβολή αιτήματος από την διοίκηση του νοσοκομείου Χίου ή και την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει με μια απλή επιστολή στον υπουργό Υγείας.

Αναντίρρητα, η βελτίωση των υποδομών για την ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας στη Χίο, είναι ζητούμενο, πλην – όμως – αυτό δεν μπορεί να γίνει κατά τον προαναφερθέντα τρόπο, που θυμίζει προεκλογικές… φωτοβολίδες.

Σχόλια