Ο καθένας τη δουλειά του και ο Κοράκης τα γλυκά του

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ |

Χρόνιο πρόβλημα, χαρακτηριστικό και αυτό  του τόπου μας, το «ό,τι δηλώσεις είσαι». Θέλεις να λέγεσαι πυρηνικός επιστήμονας αρκεί να έχεις δυο παρατρεχάμενους και γίνεσαι πυρηνικός επιστήμονας σε μια μέρα.

Το ίδιο βέβαια ισχύει για όλα τα επαγγέλματα. Τα προηγούμενα χρόνια μεγάλη άνθηση γνώρισε ο κλάδος των δημοσιογράφων. Δήλωνες δημοσιογράφος  και την επόμενη μέρα ήσουν. Τι κι αν σκοτώνονταν κάποιοι να πάρουν πτυχίο τι κι αν ίδρωναν να αποκτήσουν ένα όνομα ερχόταν ο «ουρανοκατέβατος» που είχε γνωστό τον τάδε και σε μια βραδιά ήταν δημοσιογράφος.

Τελευταία βέβαια έχει καλλιεργηθεί το είδος και σε άλλα επαγγέλματα με κορυφαία αυτό των φωτογράφων, τύπου,  «πήραμε μια φωτογραφική και την είδαμε φωτογράφοι». «Χτυπάμε» και γάμους βαφτίσεις αλλά έξυπνα, ούτε εισφορές, ούτε φόρους όλα μαύρα, συνεργαζόμαστε μάλιστα και με το Δημόσιο… Κι εκεί είναι ο παραλογισμός στο μεγαλείο του ο «φωτογράφος» που δουλεύει μαύρα νομιμοποιεί την ύπαρξη του χρησιμοποιώντας προσωπικές γνωριμίες που του ανοίγουν διάπλατα τις  πόρτες σε υπηρεσίες, φορείς, κ.λπ. κ.λπ. και βέβαια πληρώνεται κανονικά από το Δημόσιο προφανώς καταφέρνοντας με κάποιον τρόπο να έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Η λίστα είναι μεγάλη, εμείς κάναμε μια μικρή… ξενάγηση. Και μια και ο λόγος για ξενάγηση αν ο καθένας από μας μπορούσε να είναι ξεναγός δεν θα υπήρχαν τα πανεπιστήμια. Δεν γίνεται ο οποιοσδήποτε να παίρνει ένα τσούρμο, περιπατητές, φυσιοδίφες ή ότι άλλο και να τους ξεναγεί σε περιοχές και να πληρώνεται γι αυτή την… υπηρεσία. Άλλο να πάρεις την παρέα σου γιατί γουστάρεις, κι άλλο να βάζεις και εισιτήριο ανά κεφάλι.

Δεν γίνεται, εγώ, εσύ οι σύλλογοι και όλοι μας να συνεχίσουμε να νομιμοποιούμε τέτοιες συμπεριφορές.  Πότε θα το καταλάβουμε;

Το ότι είμαστε τόπος  που όλοι τα ξέρουμε όλα, δεν χρειάζεστε εμένα να σας το πω. Σας το πιστοποιούν τα εκατοντάδες έργα φαντάσματα, τα άλλα τόσα ημιτελή και ο κατάλογος κλείνει με όλα εκείνα που έγιναν και ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Ας γίνουμε καλύτεροι ο καθένας στη δουλειά του και τότε σίγουρα δεν θα χρειάζεται να υφαρπάξουμε τη δουλειά του γείτονα.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια