Ο κόσμος της εκπαίδευσης να υπερασπισθεί υγειονομικά και μορφωτικά την δημόσια παιδεία

Οι ειλικρινείς ευχές όλων μας για «καλή σχολική χρονιά» φέτος συνοδεύονται από το «…και με ασφάλεια για την υγεία όλων», επισημαίνει με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιά η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εκπαιδευτικών Χίου, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέφει – μεταξύ άλλων – τα ακόλουθα:

«Η υποκριτική επικοινωνιακή έγνοια των κυβερνώντων για τη νέα σχολική χρονιά συγκαλύπτει το γεγονός πως τα σχολεία «ανοίγουν» και ενάμισι εκατομμύριο μαθητές, εκπαιδευτικοί και οι οικογένειές τους βρίσκονται στη δίνη της αβεβαιότητας και ανασφάλειας, εξ αιτίας της κυβερνητικής αμεριμνησίας και της ανευθυνότητας έναντι της κοινωνίας.

Οι εκπαιδευτικοί, με την παιδαγωγική και κοινωνική ευθύνη του ειδικού ρόλου τους, καλούνται να υποδεχθούν τους μαθητές σε σχολικές μονάδες ανέτοιμες να ανταποκριθούν στις υγειονομικές ανάγκες της εποχής.

Με ελλείψεις εκπαιδευτικών, με υπερφορτωμένες σχολικές αίθουσες, με σαθρά υγειονομικά πρωτόκολλα, με το πρώτο κουδούνι να βρίσκει τις σχολικές μονάδες σε σύγχυση ως προς την ώρα προσέλευσης των μαθητών και την τοπική αυτοδιοίκηση ανέτοιμη στην διανομή μασκών με άκυρο σε σημαντικό μέρος του τον διαγωνισμό της ΚΕΔΕ, με σχολικές μονάδες που το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί και γονείς να αγωνιούν για την ασφάλεια των παιδιών τους, αμφισβητώντας τα κυβερνητικά μέτρα, μόνο αισιόδοξοι δεν μπορούμε να είμαστε για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Η επαναλειτουργία των σχολείων και η επάνοδος και παραμονή των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον είναι επιτακτική και πρέπει να γίνει με αποτελεσματικό και βιώσιμο σχεδιασμό και απαιτείται να γίνει για ολόκληρη τη σχολική χρονιά 2020-2021. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τρίμηνες και εξάμηνες συμβάσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών κινείται προφανώς στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Η μακρά περίοδος απομάκρυνσης των μαθητών όλων των βαθμίδων από το σχολικό περιβάλλον είναι παιδαγωγικά, κοινωνικά και κυρίως μορφωτικά ανεπίτρεπτη.

Έναντι της κυβερνητικής ανεπάρκειας, που τροφοδοτείται από την ιδεοληψία της απαξίωσης κάθε τι κοινωνικού και δημόσιου αν δεν τιμολογείται με όρους κέρδους, έχουν διατυπωθεί κοινωνικά υπεύθυνες και επιστημονικά έγκυρες εναλλακτικές προτάσεις από τον κόσμο της εργασίας και της γνώσης.

Οι προτάσεις και οι παρεμβάσεις, των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων (ΣΥΝΕΚ) σε κεντρικό επίπεδο (ΟΛΜΕ) και της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΕΑΚ) σε τοπικό επίπεδο (ΕΛΜΕ Χίου), για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, όχι μόνο κατά το άνοιγμα των σχολικών μονάδων αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδημικής κρίσης έχουν κατ’ επανάληψη διατυπωθεί από τη λήξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.

Ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ) επιμένουμε πως αφού η κυβέρνηση αργεί,  ο κόσμος της εκπαίδευσης για μια ακόμα φορά πρέπει να υπερασπισθεί υγειονομικά και μορφωτικά την δημόσια παιδεία».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια