Ο Μανώλης Βουρνούς στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Περιφερειών και Πόλεων στο Βουκουρέστι

Στην 8η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Περιφερειών και Πόλεων, στο Βουκουρέστι συμμετέχει από τις 14 και 15 Μαρτίου 2019, ο δήμαρχος Χίου κ.  Μανώλης Βουρνούς.

Η Σύνοδος οργανώνεται στα πλαίσια της προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και σε αυτή έχουν προσκληθεί περίπου 600 αιρετοί της αυτοδιοίκησης από όλη την Ευρώπη.

Οι θεματικές συζητήσεις της Συνόδου περιλαμβάνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων και περιφερειών, την επικουρικότητα, την κοινωνική συνοχή και ενσωμάτωση, και τη γεωγραφική συνοχή.

Ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία στα πλαίσια δημοσίου panel για την πολιτική συνοχής να απευθύνει ερώτηση προς την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης κα Κρέτσου για το κατά πόσον περιλαμβάνονται ειδικές πολιτικές για τα νησιά στο πλαίσιο που η Επιτροπή εισηγείται για την περίοδο 2021-2028. Η Επίτροπος απάντησε ότι είναι απόφαση στην DG REGIO τα θέματα των ειδικών πολιτικών για τα νησιά να εξετάζονται κατά περίπτωση μιας και όλες οι νησιωτικές περιοχές δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Από την απάντηση είναι φανερό ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου θα πρέπει να διεκδικήσουν στο εθνικό επίπεδο μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση στους πόρους του επόμενου ΕΣΠΑ. Η νησιωτικότητα αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως βασικός παράγοντας για την οικονομία περιοχών όπως η δική μας και οι ειδικές πολιτικές είναι αναδεικνύονται ως βασική απαίτηση για το μέλλον.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια