Ο Μηταράκης προετοιμάζει το έδαφος για «εισβολή» στο Θόλος

Ως προετοιμασίες για να «πατήσει πόδι» στην επίμαχη περιοχή του Θόλους Χίου, όπου σχεδιάζεται η κατασκευή της υπερδομής προσφύγων και μεταναστών, ερμηνεύεται η συγκρότηση στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιτροπής για την παραλαβή φυσικού εδάφους του έργου «Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8 του Ν.4375/2016 στη νήσο Λέσβο και στη νήσο Χίο και την αναβάθμιση της υφιστάμενης Δομής στο Φυλάκιο Έβρου».

Η απόφαση για την συγκρότηση της επιτροπής υπεγράφη από τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη, χθες Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 και αναρτήθηκε στην Διαύγεια.

Ο ρόλος της επιτροπής, στην οποία προΐσταται ο διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας του υπουργείου κ. Αριστείδης Ματιάτος, συνίσταται στην παραλαβή του εδάφους, προκειμένου ως επόμενο βήμα να αρχίσουν οι εργασίες εκσκαφών.

Ουσιαστικά, δηλαδή παραλαμβάνει το έδαφος στην υπάρχουσα κατάσταση, με βάση τις τοπογραφικές μετρήσεις της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και παρουσία εκπροσώπου της, προκειμένου κατά την πορεία εξέλιξης του έργου να είναι επιμετρήσιμες οι εκτελεσθείσες εργασίες.

Θεωρείται δε ως άμεση προετοιμασία έναρξης εργασιών, δεδομένου – μάλιστα – ότι έχει παρέλθει μεγάλο διάστημα από την υπογραφή της σύμβασης, η οποία μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατόν να αρχίσει να υλοποιείται, λόγω των έντονων αντιδράσεων σε Χίο, Λέσβο και Έβρο.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι αναγκαίες για τον παραπάνω σκοπό τοπογραφικές εργασίες έγιναν από το συνεργείο της ΤΕΡΝΑ στις 21 Ιανουαρίου 2022, με την «εισβολή» στην επίμαχη έκταση, προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση των κατοίκων και της συντονιστικής επιτροπής αγώνα αιρετών και κατοίκων Χίου.

Στο διάστημα που ακολούθησε να σημειώσουμε ως σημαντική εξέλιξη την απόρριψη από το ειρηνοδικείο Χίου της αίτησης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για έκδοση προσωρινής διαταγής χρήσης της υφιστάμενης οδού πρόσβασης στην επίμαχη έκταση, ενώ αναμένεται και η έκδοση από το πρωτοδικείο Χίου της απόφασης για την ρύθμιση κατάστασης στο Θόλος.

Ακολουθεί η απόφαση Γεωργιάδη για την συγκρότηση της επιτροπής

tholos_epitropi.edafous 31.3.2022

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια