Ο Μπελέγρης μαζεύει τηγανέλαια κι οι Λαγκαδούσοι τα ξορκίζουν

Δύο αντιφατικές εικόνες εξελίσσονται αυτές τις ημέρες ταυτόχρονα στη Χίο, δείγμα από τη μια συνετής διαχείρισης και σεβασμού του περιβάλλοντος και από την άλλη αλόγιστης κακοποίησής του.

Ο λόγος για τα περίφημα… τηγανέλαια της Λαγκάδας, που έφεραν τους Λαγκαδούσους για ακόμα μία φορά στους δρόμους και στις υπηρεσίες, διεκδικώντας να μην εγκατασταθεί στην περιοχή Καρυδάς η μονάδα καύσης τους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πρωί της Μ. Τρίτης, 23 Απριλίου 2019, κάτοικοι της Λαγκάδας βρέθηκαν και στις δύο πλευρές της πλατείας Βουνακίου, προβάλλοντας το αίτημά τους, συλλέγοντας υπογραφές συμπαράστασης και διεκδικώντας από την αντιπεριφέρεια και τον δήμο Χίου την στήριξη στον αγώνα τους.

Από τον αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, τον οποίον επισκέφθηκαν, ζήτησαν να παρέμβει και να στείλει επιστολή στον αρμόδιο υπουργό για την ακύρωση της άδειας που έχει χορηγηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για την εγκατάσταση της μονάδας στην θέση Καρυδάς Λαγκάδας, αίτημα που έγινε αποδεκτό και εστάλη η σχετική επιστολή (βλέπε παρακάτω).

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στον δήμο Χίου, στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, το μεσημέρι της Μ. Τρίτης.

Άρχισε η πιλοτική εφαρμογή συγκέντρωσης των τηγανέλαιων

Σε μια άλλη εξέλιξη, τώρα, ο δήμος Χίου τοποθέτησε σε διάφορα σημεία της πόλης κάδους συλλογής των τηγανέλαιων, δέκα εν συνόλω, προκειμένου να διατεθούν από τον ανάδοχο του έργου για ανακύκλωση και περαιτέρω επεξεργασία.

Συγκεκριμένα, κάδοι έχουν τοποθετηθεί στα εξής σημεία της πόλης:

1. Δασκαλόπετρα Βροντάδου (δημοτικός χώρος στάθμευσης)

2. Μούτσαινα (πίσω από το περίπτερο)

3. Άγιος Γιώργης Βροντάδου (χώρος στάθμευσης)

4. Οδός Καλουτά (δημοτικός χώρος στάθμευσης)

5. Οδός Ράμνης (δημοτικός χώρος στάθμευσης)

6. Δημοτικός κήπος Χίου (στην είσοδο απέναντι από το Εργατικό Κέντρο)

7. Εύωδος (δημοτικός χώρος στάθμευσης)

8. Φάρκαινα (δημοτικός χώρος στάθμευσης)

9. Εργατικές κατοικίες Ευρετής, στο Βαρβάσι

10. Θυμιανά (απέναντι από τον Άγιο Ευστράτιο)

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Γιώργος Μπελέγρης, ανακοινώνοντας την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, επισημαίνει ότι ευελπιστεί στην ανταπόκριση των πολιτών και προσθέτει ότι αν όλα εξελιχθούν κατά τα αναμενόμενα προβλέπεται η σταδιακή επέκταση του δικτύου των κάδων με άλλους 10 έως 15 σε όλο το νησί.

Μιλώντας στον astraparis.gr, ο κ. Μπελέγρης επισημαίνει ότι ο ιδιώτης ανάδοχος του έργου υποχρεούται να αποδίδει ποσό 8 λεπτών ανά λίτρο τηγανέλαιων στον δήμο Χίου, ενώ στην σύμβαση υπάρχει ρήτρα να μεταφέρονται τα τηγανέλαια σε εξουσιοδοτημένη μονάδα στην Αθήνα για επεξεργασία και παραγωγή βιοντήζελ.

Η επιστολή Κάρμαντζη στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος

Επιστολή με την οποία ζητά την ακύρωση της χορηγηθείσας άδειας εγκατάστασης της μονάδας στον Καρυδά Λαγκάδας, απέστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο ο αντιπεριφερειάρχης Χίου. Η επιστολή έχει ως ακολούθως:

«Συμμεριζόμενος απολύτως το ομόθυμο αίτημα των συμπολιτών μας στις κοινότητες Λαγκάδας και Συκιάδας Χίου ζητώ την άμεση ακύρωση της άδειας λειτουργίας της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση τηγανελαίων στην περιοχή Καρυδάς Λαγκάδας.

Η εγκατάσταση της εν λόγω μονάδας σε μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα έχει βαρύτατες επιπτώσεις στον τουρισμό ο οποίος αναπτύσσεται στην περιοχή. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι οι κάτοικοι δεν πήραν μέρος στην διαβούλευση για τη χωροθέτηση και αδειοδότηση της εν λόγω μονάδας κατά παράβαση της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας.

Τέλος, για την εν λόγω μονάδα υπάρχουν δυο αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες σε θέματα περιβάλλοντος υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, οι οποίες προκλητικά αγνοήθηκαν από την αδειοδοτούσα αρχή (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου) και ως εκ τούτου δεν τέθηκαν υπόψη του περιφερειακού συμβουλίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ), το οποίο είναι το αρμόδιο όργανο για να κρίνει για την σημαντικότητα αυτών.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητώ να προχωρήσετε άμεσα στην ακύρωση της άδειας λειτουργίας της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση τηγανέλαιων στην περιοχή Καρυδάς Λαγκάδας».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια